KulturarvsdokumentÀr skapar perspektiv

Södra Kinda dokumentationsgrupp har precis slutfört arbetet med den film som handlar om de bÄda systrarna som gick vilse i skogarna i Svinhult den 13 november 1901. "Slutligen har denna dag infunnit sig".

Under presskonferensen visades filmen upp för de samlade.

Under presskonferensen visades filmen upp för de samlade.

Foto:

Kinda2017-12-15 13:00

Ända sedan Gun-Britt Monell var liten sĂ„ har berĂ€ttelsen om de bĂ„da systrarna Augusta och Jenny Andersson som gick vilse i en kall snöstorm 1901 och mirakulöst klarade sig tills de hittades 22 dagar senare under en stor och yvig gran.

FilmslÀpp

- Denna berÀttelse har intresserat mig under 80 Är. Sedan 1971 och till slutet av november 2017 har jag periodvis samlat in information och arbetat vidare pÄ denna film, och nu sedan tvÄ till tre veckor tillbaka sÄ hÄller jag sÄ filmen i min hand, berÀttar Gun-Britt Monell.

Nyligen var det presstrÀff angÄende filmslÀppet pÄ Kinda-Ydre Sparbank. Detta med tanke pÄ att banken stÀllt upp med ekonomisk stöttning av 5 000 kronor för detta arbete.

VĂ€lartat projekt

- Jag fÄr tacka banken sÄ mycket, jag hade inte gjort detta utan den ekonomiska hjÀlpen, informerar Monell.

Kinda-Ydre Sparbanks Vd Johan Widerström var med pÄ presskonferensen och vÀnder sig till Monell och svarar:

- Vi tittar pÄ olika projekt som Àr positiva och gynnar bygden, och vi anser att detta Àr ett vÀlartat och bra projekt. Vidare sÄ Àr det ditt engagemang och ideella arbete som ligger till grund till vÄrt beslut att ge dig denna stöttning, sÀger Johan Widerström.

MÄnga möten

Till en början sÄ har tio exemplar av filmen producerats av södra Kinda dokumentationsgrupp. Fler kommer att finnas tillgÀngliga framöver.

Filmen Àr 28 minuter lÄng och mÄnga möten och diskussioner har förts med systrarnas barn och slÀktingar under sammanstÀllningen och researcharbetet.

NĂ„tt sin hamn

Vidare sÄ kom Monell i kontakt med Hans-Ivan GrÀsbÀck under 70 talet som Àven han intresserat sig för historian, och dÀrför pÄbörjat en film om de bÄda flickorna. Monell blev dÄ erbjuden att köpa GrÀsbÀcks material och alla rÀttigheter, och det ligger ocksÄ med i den fÀrdiga filmen.

- Slutligen sÄ har denna dag infunnit sig. Ett arbete som pÄgÄtt till och frÄn sedan 70 talet har sÄ nÄtt sin hamn. Med denna film sÄ vill jag föra berÀttelsen vidare för kommande generationer.

HĂ€rmed utgiven

- Det mest ultimata hade varit att slÀppa filmen den 5 december, vilket Àr samma datum som de bÄda systrarna hittades. Fast nu Àr vi i mÄl och filmen Àr hÀrmed utgiven, avslutar Gun-Britt Monell.

Kinda-Ydre Sparbanks Vd Johan Widerström och Gun-Britt Monell tackar varann under utgivningen av filmen. Foto: Morgan Karlsson
Kinda-Ydre Sparbanks Vd Johan Widerström och Gun-Britt Monell tackar varann under utgivningen av filmen. Foto: Morgan Karlsson
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om