"Kura-gryning" en tidig morgon i Horn

Tidigt på morgonen samlades man på Horns skola under temat ”Kura-gryning”, en gammal tradition tillsammans med Gun-Britt Monell. Det var också utdelning av boken ”Nils Holgerssons nya äventyr i Kindasocknarna Horn och Hycklinge”

Horns skolas unga författare fick var sin bok av Gun-Britt Monell. Foto: Margaretha Roth

Horns skolas unga författare fick var sin bok av Gun-Britt Monell. Foto: Margaretha Roth

Foto:

Kinda2016-12-16 15:00

Tidigt på morgonen samlades alla elever från förskoleklass till årskurs tre för att lyssna på Gun-Britt Monells berättelser. Ljus och lyktor i mörkret gjorde det stämningsfullt i lokalen och eleverna lyssnade spänt.

Röda pjäxor

Berättelserna har varit olika genom åren men handlat om vad som varit aktuellt i skolan och det har oftast varit julteman så här veckan innan jul.

Den här morgonen berättade Gun-Britt för de yngre barnen om hur det var när hon var liten på julen.

– En julklapp som jag aldrig glömmer var ett par röda pjäxor, berättar Gun-Britt, och när jag frågade varifrån tomten kom så fick man svaret att:

– Tomten kommer från ”Bölstocken”, en stor mörk skog söder om Horn.

Sedan var det dags för årskurs fyra, fem och sex att få besök av Gun-Britt. 

Hovpredikant

Här berättade hon historien om Prinsessan Margareta som bodde i Horn för över 400 år sedan. 

Gustav Vasas äldste son Erik XIV fick en dotter, Prinsessan Margareta, hon uppfostrades i Polen där hon träffade en präst från Sverige som blev hovpredikant i Polen. Paret flyttade till Horn 1598 där de levde till 1630-talet.

Ny utgiven bok

Men därefter var det dags för dagens höjdpunkt nämligen utdelningen av den nyutgivna boken ”Nils Holgerssons nya äventyr i Kindasocknarna Horn och Hycklinge”. 

Den är utgiven av Södra Kinda Dokumentationsgrupp som i samverkan med Horns skolas elever givit ut tre böcker tidigare. 

16 unga författare

I samband med Världsbokdagen 2016 uppmanade Dokumentationsgruppen i Horn mellanstadieeleverna i Horns skola att skriva om vad de skulle vilja visa Nils Holgersson om han kom till Horn eller Hycklinge. 

16 elever nappade på uppdraget och ville vara med i boken och de ärJoakim Klingstedt, Hilma Storm, Jennie Karlsson, Robel Gabriouet, Amanda Sandén, Freja Olsen, Henrik Köhler, Alma Appelkvist, Elin Karlsson, Emilia Westerdahl, Hani Mohamud Abdullahi, Nellie Eriksson, Leoni Dettke, Yrsa Melkersson, Emma Storm och Miranda Skillnäs. 

Fantasin flödade och det var mycket som eleverna tyckte att Nils borde se och uppleva om han besökte orterna.

Fika och frukost

I texterna kan man läsa om hur mycket skojigt Nils skulle få uppleva, bland annat så skulle han få se Horns camping, ICA-affären, badplatser, macken i Hycklinge, stallet i Råshult, fotbollsplanen, kyrkan, brandstation och han skulle få både fika och frukost hos några av eleverna.

Gun-Britt delade ut varsin bok till de 16 författarna vars berättelser finns i boken och hon avslutade med att säga till eleverna:

– Alla kan bli författare bara man anstränger sig och jobbar på bra i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om