Kvinnliga jägare i Dianas stigar

Under söndagen fick de kvinnliga jägarna i kommunen chans att delta i en jakt med likasinnade på Långbro gård. Det användes både ställande och drivande hundar för att få testa på de olika jaktformerna.

Elva kvinnliga jägare deltog under en jaktdag på Långbro gård i Horn. Foto: Thomas Knutsson

Elva kvinnliga jägare deltog under en jaktdag på Långbro gård i Horn. Foto: Thomas Knutsson

Foto:

Kinda2017-12-05 14:00

Thomas Knutsson är en eldsjäl inom allt som har med jakt att göra. Under den gångna helgen arrangerade han en jakt för kvinnliga deltagare.

Stark föryngring

Detta vände sig för dem som har jägarexamen och jagat tidigare, fast även för dem som har ett jaktintresse och vill få en inblick i detta och lära sig mer.

Klockan åtta samlades gänget kring brasan som sprakade och brann på ladugårdsplanen vid Långbro gård. Elva kvinnliga deltagare som även påvisade en stark föryngring deltog under jaktdagen tillsammans med sex män. De senare i form av jagande fäder, markägare och hundförare.

Spetshundar

Markägarna Ulf Brogren, Andreas Melkersson och Torbjörn Kjell ställde upp med jaktmarken som bestod av 550 hektar för att göra jaktdagen möjlig.

Thomas Knutsson har själv jagat på marken under 30 år och känner den väl. Vid detta laget har han också lärt sig var djuren finns och hur de brukar bete sig på marken.

Morgonens första såt, eller område, hade inriktningen på vildsvin. Passkyttarna placerades ut och Thomas Knutsson gick in i området med två gråhundar som snart väckte upp några vildsvin som låg och tryckte.

Via radiokontakt mellan deltagarna och Gps sändare på hundarna hade skyttarna en bra koll på vad som hände och var hundarna befann sig. Vår tidning var med Erika Hultgren upp i ett jakttorn med utsikt över ett långsmalt hygge.

Nära upptagningsområdet

Snabbt efter hundarnas upptag så kom ett stort vildsvin springande på andra sidan hygget, fast här dök ingen skottchans upp för Erika Hultgren. Vildsvinen gjorde inga stora löprunder, utan höll sig ganska nära sitt upptagningsområde.

20:e vildsvinet

Fast det dröjde inte så länge förrän en ny chans dök upp. Nu kom det ett mindre vildsvin in i den täta slyvegetationen som växer på hygget.

Erika Hultgren som har haft sin jägarexamen i tio år, är en erfaren jägare. Hon lägger an sin Blaser R93, och följer djuret i sitt kikarsikte. Vid en passande öppning då djuret går ur vegetationen på ett avstånd av 45 meter. Avtryckaren kramas allt hårdare och kulan lämnar slutligen loppet. Detta blir hennes 20:e vildsvin.

Egna hundar

Efter en återsamling med matsäck vid den sprakande och värmande brasan planerades såte nummer två. Skyttarna fick reda på sina pass och hundförarna instruerades i hur de skulle ta sig an området.

Här testades drivande hundar, och några av de kvinnliga deltagarna hade med sig egna hundar som de fick chans att testa under dagens fortsatta jakt.

Dianas stigar

Diana som är de vilda djurens och jaktens gudinna, lät nu fler skyttar gå i sina stigar, och få sina chanser under de följande såtarna. Slutligen så hade markens kraftiga djurstam förvaltats ytterligare, då ett vildsvin, två rådjur samt en räv låg framför skyttarna vid dagens avslut.

Erika Hultgren lägger an sin Blaser R93 och kramar avtryckaren mot det 20:e vildsvinet under hennes jaktkarriär. Foto: Morgan Karlsson
Erika Hultgren lägger an sin Blaser R93 och kramar avtryckaren mot det 20:e vildsvinet under hennes jaktkarriär. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om