Kyrkoherden utlyser namntävling för nya bårhuset

Nu finns chansen för fiffiga Kindabor, och andra som känner sig hågade, att plocka fram den lilla Göteborgaren inom sig. Det är dags att kläcka fram bra namn på bårhuset, eller ceremonilokalen, eller kapellet.
-I vårt fall vill nog ändå ha ett namn som är både vackert och värdigt, säger kyrkoherden Magnus Svensson i Kinda pastorat.

Kinda2017-10-11 09:00

Han håller med om att det nya bårhuset vid kyrkans och kommunens förråd förtjänar ett bättre namn än just "bårhuset".

-Absolut, själva kallar vi det i daglig tal kapellet, men det är inte bra det heller, eftersom det även kommer att ske borgerliga begravningar i byggnaden, säger Magnus Svensson.

Av denna anledning så utlyser kyrkoherden en namnutmaning;

-Ja, varför inte be allmänheten om hjälp med ett lämpligt namn på byggnaden. Det ska vara ett vackert namn, förtydligar han, och ett namn med en tydlig värdighet.

Församlingsgården

Det handlar som alla vet om en ceremonilokal som ska kunna användas dels för kistförvaring, med kylrum och liknande, men även komma att användas i samband med begravningar.

-Det är viktigt att alla tänker på att vi ska kunna utföra borgerliga ceremonier i lokalerna, precis som konventionella kyrkliga och muslimska begravningar.

Magnus Svensson tycker dessutom att det är synd att kommunen flyttar ifrån Församlingsgården med sina sammanträden.

-Ja, rent ekonomiskt har de inte inneburit någon större skillnad för oss i kyrkan, totalt kanske 14 000 kronor per år, eller 2 000 kronor per tillfälle, men då har ingått iordningställande och städning och liknande.

-Men visst har det varit roligt att kunnat samarbeta med kommunen, om detta. Personligen har jag dessutom ingen förståelse för att kommunen fortsätter att försöka driva Folkets Hus-lokalen. Det kommer bara att kosta skattebetalarna en massa pengar.

-Jag har full förståelse för att kommunen vill arrangera sina möten i egna lokaler, eftersom sådana finns, men då vore det ju bättre att hålla dem i Kuben. Men ska inte, varken inom kyrkan eller kommunen, äga fastigheter och lokaler som man inte har något behov av.

-Det kostar bara skattebetalarna en massa miljoner i slutändan.

Kyrkliga göromål

Magnus Svensson efterlyser istället ett större samarbete mellan såväl kyrkan och kommunen, som olika föreningar och andra.

-Alla kan inte ha egna klubblokaler i framtiden. Vi till exempel har små maskiner och erbjuder därför hjälp till såväl Svevia som kommunen, när det gäller snöskottning på vissa områden. Vi håller just nu på att diskutera leverans av mat och bakverk till Kindagård, vi lagar vår egen mat till förskolan, vi hyr ut lokaler.

-När det gäller begravningsverksamheten så utnyttjas den personal som redan finns.

Han berättar att det är totalt cirka 30 personer anställda i Kinda Pastorat, men endast sju av dessa sysslar med traditionellt kyrkliga göromål, som prästeri, musik och liknande, alla andra är sysselsatta med "annan kyrklig verksamhet".

-Vi sade upp sex personer för ett antal år sedan när vi märkte att vår ekonomi försämrades med någon procent per år, på grund av att det föds färre än det går bort. Och det gör att vi nu har en ekonomi i balans.

-Men visst är ledsamt att kommunen flyttar sina möten från Församlingsgården.

Skicka förslag på namn till följande mailadress:

kinda.pastorat@svenskakyrkan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om