Läkaren tittade på film under arbetstid

...och det var inte röntgenfilm han satt och tittade på. Det förekom klagomål från patienter som besökt läkaren på Kisa vårdcentral - och det noterades av ansvariga att han ett flertal gånger tittade på film på en dator. Under mottagningstid.

Kinda2018-01-23 09:50

Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kontaktats med en anmälan som rör patientsäkerhetslagen. Ärendet rör en läkare som vid tillfället var verksam vid Kisa vårdcentral.

Det var en ansvarig vid vårdcentralen som noterade att det förekom ett flertal tveksamma bedömningar från läkarens sida.

Samt att han inte utförde sina arbetsuppgifter på ett förväntat och seriöst sätt.

Ovanligt snabb

Bland de saker som lyfts fram märks att läkaren vid ett flertal tillfällen tittade på film på sin dator under mottagningstid. Det förekom även klagomål från patienter att han inte undersökt dem på det sätt som beskrevs i jouranteckningarna.

-Hans patientbesök var enligt personalen på vårdcentralen dessutom ovanligt korta jämfört med andra läkare.

Andra läkare kunde verifiera problemen, eftersom de i samband med återbesök kunde notera att patienterna inte varit optimalt omhändertagna tidigare.

Flera anmälningar

Utvecklingsledare med patientsäkerhetsansvar i stabsfunktionen granskade knappt 70 vårdkontakter, mestadels jourfall och i dessa kunde ses bristande anamnes och bristfällig planering. Ett av fallen har även lett till en särskild Lex Maria anmälan.

Senare har ytterligare fall upptäckts, där aktuell läkare varit inblandad, som måst anmälas enligt Lex Maria. Dessutom kompletterades det hela med ytterligare en Lex Maria-händelse på en annan vårdcentral i Region Östergötland.

Som ett resultat av de upptäckta händelserna kontaktade vårdenhetschefen vid Kisa vårdcentral primärvårdschefen "eftersom de upplevde en stark oro". De båda hade ett gemensamt möte där det beslutades att de ville avsluta samarbetet med läkaren.

Läkaren var vid tidpunkten anställd av ett bemanningsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om