Landshövdingen besökte Kisa Rotaryklubb

Under tisdagens förstärkta möte på Kisa Rotaryklubb var ingen mindre än Östergötlands landshövding, Elisabeth Nilsson inbjuden för att föreläsa om uppdraget som nu närmar sig sitt slut.

Elisabeth Nilsson berättade under tisdagskvällen om sitt förordnande som landshövding. Foto: Morgan Karlsson

Elisabeth Nilsson berättade under tisdagskvällen om sitt förordnande som landshövding. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2018-01-25 09:15

Borden och stolarna fick möbleras om i Kisa bygdegård inför tisdagens förstärkta möte hos Kisa Rotaryklubb för att få plats med de 45 intresserade åhörarna.

Välgörenhetskonsert

Kvällen inleddes av klubbens president Anne Bergman Gustavsson som hälsade alla Rotaryaner, gäster samt Elisabeth Nilsson välkomna. Bergman Gustavsson fortsatte med lite kort information om vad som väntar framöver.

Bland annat är det snart dags för ännu en välgörenhetskonsert i Kisa kyrka där musik från Ted och Kenneth Gärdestad framförs.

Tillbakablick

Efter förtäringen inledde Elisabeth Nilsson sin berättelse om vägen från Kalix till landshövding i Östergötland.

För Nilsson var det dock inte första gången hon besökte Kisa Rotaryklubb. Sist var det med fokus på storregioners vara eller icke vara.

- Gör man en tillbakablick på de snart åtta åren som jag varit landshövding så har det hänt en hel del inom regionen, informerade landshövdingen.

Högt självförtroende

- Under 2010 var ungdomsarbetslösheten hög och byggandet gick på sparlåga. Göta Kanal var i ett mycket dåligt skick, försvarsmakten sågs som ett särintresse. Vidare var invandringen låg och många tjänster "outsourcades" för att sänka kostnader.

- Nu är det istället högkonjunktur, något som gör att det idag istället är svårt att hitta personal. Inom vårt län finns flera världsledande företag.

Kanal i Toppskick

- Bland svenskfödda är det nu en låg arbetslöshet och det råder ett högt självförtroende hos länets företagare. Försvarsmakten är i fokus och stora satsningar görs nu där.

- Angående Göta Kanal så har en halv miljard satsats för att till 2019 återställa kanalen i toppskick. Även så har byggnationerna kommit väl igång och nu byggs det för glatta livet inom vår region.

Många möten

- Något som idag är ett hett ämne är integrationen och segregationen. Vi som sitter på myndighetssidan har fått känna kraftiga svängningar inom detta under åren.

Vidare så berättade Elisabeth Nilsson om hennes olika uppdrag inom Länsstyrelsen, och hon berör glädjen av att fått träffa många olika personer under rollen som landshövding. Kungligheter, presidenter, hembygdsföreningar, företagare, lokalpolitiker samt flera original, för att nämna några.

Lämnar Östergötland

- Det har varit en ynnest att fått vara landshövding för detta län. Östergötland har så mycket att erbjuda. Vacker natur, många fina platser och verksamheter.

Vad som händer efter den sista augusti, då förordnandet löper ut vill Elisabeth Nilsson inte riktigt svara på.

- Jag har sju månader kvar, och jag tar en sak i taget. Fast vi kommer att lämna Östergötland och flytta till Södermanland, avslutar Elisabeth Nilsson.

Elisabeth Nilsson tackas av Kisa Rotaryklubbs president, Anne Bergman Gustavsson
Elisabeth Nilsson tackas av Kisa Rotaryklubbs president, Anne Bergman Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om