Länets lägsta arbetslöshet i Kinda och Ydre

Arbetslösheten i länet är i stort sett oförändrad jämfört med mars förra året. Men samtidigt är det stora skillnader mellan olika grupper. Det gäller bland annat arbetslösheten bland ungdomar som är betydligt lägre för unga kvinnor än för unga män. Lägst arbetslöshet i länet har Ydre och Kinda.

Ydre och Kinda har länets lägsta arbetslöshet. Foto: Lars-Göran Bexell

Ydre och Kinda har länets lägsta arbetslöshet. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-04-14 06:00

Arbetslösheten i Östergötland låg förra månaden på 8,8 procent, vilket är samma nivå som för ett år sedan.

Totalt i länet är det högre arbetslöshet bland män jämfört med bland kvinnor, 8.0 procent för kvinnor och 9,5 procent för män. 
Skillnaden är särskilt tydlig hos ungdomar (18-24 år) där arbetslösheten för kvinnor är 9,8 procent medan den är 15,2 procent för män.

– Arbetsmarknaden i Östergötland är stark men det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas. Det är flera unga kvinnor än män som slutför gymnasiet och studerar vidare. Det är därför viktigt att motivera fler unga män till studier, vilket inte minst gäller de unga män som är nyanlända i Sverige, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Antal öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd i länet den siste mars var 18 979 personer, vilket var 142 färre jämfört med mars förra året.

I Kinda var 210 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 73 personer mot för ett år sedan. 
I Ydre har antalet arbetslösa ökat med 15 till 73 personer det senaste året. Även i Åtvidaberg har antalet arbetslösa ökat. från 340 personer till 372 personer.

Lägst arbetslöshet i länet har Ydre med 4,4 procent och Kinda med 4,7 procent. Högst arbetslöshet har Norrköping med 12,4 procent följt av Valdemarsvik med 11,0 procent. 

Totalt är ungdomsarbetslösheten i Östergötland 12,6 procent, vilket är en minskning med 2,2 procentenheter. 
Med undantag för Ydre och Ödeshögs kommuner har ungdomsarbetslösheten sjunkit i samtliga länets kommuner. 
Valdemarsvik, Motala och Vadstena är de kommuner där ungdomsarbetslösheten har sjunkit mest.

I Kinda var 35 ungdomar arbetslösa i mars, vilket är 24 färre jämfört med mars 2016. 
I Ydre arbetslösheten ökat med två ungdomar till 14 och i Åtvidaberg har den minskat med sex ungdomar till 53.

Lägst ungdomsarbetslösa har Linköping med 7,5 procent och Boxholm med 7,6 procent. 
Flest arbetslösa ungdomar finns i Motala med 17,1 procent följt av Norrköping med 16,6 procent.
Under mars anmäldes 7 080 lediga platser till länets arbetsförmedlingar, vilket var 707 fler jämfört med mars förra året.

På arbetsförmedlingen i Kisa fanns i går 45 lediga jobb i Kinda och Ydre. Bland annat kommunikatör, kontorschef, lärare, fjärrbilsförare, administratör, distriktsläkare, pulverlackerare, laseroperatör och ridinstruktör.

Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg hade under gårdagen 34 lediga platser inskrivna. Bland annat tandläkare, säljare, konstruktör, skolbibliotekarie och förskolechef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om