Länsmuseets existens är hotad

Östergötlands länsmuseum är hotat. Det anser personalen då det föreligger ett varsel om att tio personer ska avskedas - något som innebär att det enligt dem inte längre går att bedriva någon verksamhet.

Flaggorna är på halv stång. Personalen på Östergötlands länsmuseum är nu rädda för att museet ska försvinna när besparingskraven blivit för stora.

Flaggorna är på halv stång. Personalen på Östergötlands länsmuseum är nu rädda för att museet ska försvinna när besparingskraven blivit för stora.

Foto:

Kinda2003-05-23 09:09

- Vi vill berätta om vår historia, men får ingen möjlighet att göra det om vi ska spara allt detta.
- Vi ser ingen möjlighet att fortsätta med verksamheten om man ska göra så här drastiska neddragningar, säger Marietta Douglas.
Situationen är enligt följande: Östergötlands länsmuseum har fått order om att spara in 4,5 miljoner kronor senast nästa år - 3,5 miljoner kronor av dessa ska fås genom att skära bort cirka tio tjänster, resten genom besparingar på verksamheten.
- Kvar blir då bara ett gäng administratörer och tekniker och det räcker inte för att driva ett museum, säger Mattias Schönbeck, arkeolog.
Han är en av de som går i fronten och kämpar för att rädda personalen från uppsägning, något som i förlängningen innebär att han kämpar för att rädda Östergötlands länsmuseum från att gå under.
Devisen bland de anställda är nämligen som ovan; försvinner personalen, försvinner museet.
Att sparka personal är därför ingen lösning, anser de anställda och menar i stället att allt har att göra med ovilja från styrelsen och låga anslag från huvudmännen, det vill säga Linköpings kommun och Östsam.
- Styrelsen vet om det här, att vi har dom här problemen och har haft dom under mer än tio år.
Men dom gör inget, dom säger att det är beklagligt och att "det där tar vi nästa möte". Men det händer ingenting.
Följden har blivit att personalen har tappat allt förtroende för styrelsen och uttrycker sig i termer som "det är bara massa politiker som inte vet något om hur verksamheten fungerar".

Frysta anslag
Personalen pekar nu på ett tydligt skäl till varför Östergötlands länsmuseum har det kärvt ekonomiskt, och så har haft under en längre tid; anslagen. Och det stämmer mycket väl.
Vid en granskning av de ekonomiska siffrorna går det att utläsa att anslagen varit oförändrade från 1990-2000 och därefter har de räknats upp med 2,5 respektive 1,5 procent.
Och de frysta anslagen och de minimala höjningarna har gjort att anslaget enbart är 19,13 kronor per invånare - något som gör att Östergötlands länsmuseum hamnar i den absoluta botten i en jämförelse mellan anslagen till länets museer.

Lägga ner museet?
Personalen på länsmuseet är dock väl införstådda med att det kanske inte räcker att öka anslagen.
- Vi måste nog se över organisationen och kanske dra ner lite på lönekostnaderna också, säger Eva Ringborg. Men om vi ska spara in allt dessa tjänster och pengar så har vi ingen verksamhet kvar.
För farhågorna är nu att museet ska tvingas läggas ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om