Länsstyrelsen gick på grevens linje

Det blev som greven ville trots allt. Därmed föll argumenten från grannar som ville köpa marken, från Ydre kommun som motsatte sig affären och Kinda kommun som motsatte sig affären. Greven Gustaf Douglas med familjen Elisabeth, Carl och Eric fick jordförvärvstillstånd för Kinda Bjärkefall 2:1, trots att länsstyrelsen aviserat ett preliminärt avslag.

Kinda2017-11-14 10:20

Det rör sig om en förhållandevis stor markaffär, som omfattar cirka 900 hektar och där köpeskillingen överstiger 100 miljoner kronor. Det handlar om markområden som tidigare tillhört fotbollsikonomen, numera bortgångna Klas Ingesson, och nu säljs av familjen.

Uppmärksammades

När Gustaf Douglas vann budgivningen så protesterade inte bara det kluster bestående av fyra grannar som förlorade, det gjorde även de två kommunerna - som menade att Jordförvärvstillstånd kan nekas i det fall såväl boende som sysselsättning inte anses uppfyllas.

Det var även det beslut som länsstyrelsen aviserade som preliminärt för en tid sedan. Sedan dess har såväl grannarna, som fortfarande menar att deras chans att bedriva ett lönsamt och hållbart skogsbruk, där såväl sysselsättning som bosättning, gynnas - kompletterat sina skäl och argumenterat för sin sak, som släkten Douglas.

Det är ytterst ovanligt att en fysisk person, som Gustaf Douglas med familj, inte får jordförvärvstillstånd - och när länsstyrelsen i Östergötland intog en nekande attityd, uppmärksammades detta av fackpress i hela Sverige. Det hade i viss mån blivit ett historiskt prejudicerande beslut.

Beslutsfattare

Men så blev det således inte, trots allt. Gustaf Douglas som har ägandet i Boxholms skogar, men köper Bjärkefall privat - anlade det stora juridiska artilleriet för att få länsstyrelsen att ändra sig och ställa sig på hans sida.

Hans noggranna uppställning där såväl sysselsättning som antalet nya bosättningar preciserades i detalj vann gehör hos länsstyrelsen som vid det slutliga avgörandet frångick sitt preliminära nekande beslut och beviljade jordförvärvstillstånd.

I det slutliga avgörandet deltog länsjurist Karin Fridell från rättsenheten, lantbruksdirektör Jonas Källming och lantbrukskonsulent Anders Eliasson, samt har samråd skett med landsbygdsfunktionsens chef Susanne Boe Skåmedal.

Överskattade

Anders Eliasson anmälde efter beslutet skiljaktig mening och ville med hänsyn till lämnade uppgifter att ansökan borde ha avslagits. Han menar att det inte finns belagt en sådan varaktig sysselsättningseffekt, vilket skulle medge ett förvärvstillstånd.

Länsstyrelsen anser att Gustaf Douglas kompletterande uppgifter om tidsåtgång och därmed arbetstid - som skulle skapas, liksom bosättningseffekter - ansågs kunna vara överskattade men ändå trovärdiga.

Detta innebär att markaffären mellan säljaren Veronica Ingesson och köpare, Gustaf, Elisabeth, Carl och Eric Douglas, affär slutligen kan genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om