Lanthandeln måste räddas

Lanthandelsbutikerna i Östergötland ska räddas. På bara några få år har 13 orter i länet förlorat sin enda butik - något som inte accepteras från regeringen. Därför har nu länsstyrelsen fått i uppgift att vända trenden. Ett tips på hur detta ska ske kommer från lanthandlaren Jimmy Melkersson i Horn: kommunen ska ge ekonomiskt bidrag.

Kinda2003-01-30 07:48

Det är regeringen som har gett länsstyrelsen i uppdrag att vända den negativa trenden.
Landshövdingen Björn Eriksson samt länsrådet Magnus Holgersson agerade gemensamt och samlade i tisdags såväl kommuner, dagligvarukedjor, post, apotek, systembolag som Svensk och Konsumentverket för att tillsammans arbeta fram ett Lokalt utvecklingsprogram för kommersiell service.
Jimmy Melkersson driver sedan drygt år tillbaka lanthandeln ICA Vahlströms i Horn.
I samband med att han övertog butiken gjordes även en investering om tre miljoner kronor där lokalen byggdes ut med 130 kvadratmeter.
- Eftersom att jag byggde nytt i sommar så var det en något ovanlig situation för att vara en lanthandel. Men det är tufft att driva en sån här butik. Vi jämförs ständigt med större butiker i städer och som har andra förutsättningar och kan ha billigare priser. Det kan vi aldrig konkurrera mot, däremot kan vi konkurrera i servicen.
- Rent ekonomiskt så har jag fått ett visst investeringsstöd från länsstyrelsen, men från kommunen har det varit snålt. Jag tror inte att de har förstått omfattningen på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om