Lärlingstid tillbaka

En modern lärlingsutbildning, det är målet med ett nytt som projekt som Lärcentrum i Kinda står bakom.

Kinda2005-08-12 06:41

- Konkret innebär projektet fyra saker. För det första, att skapa fler lärlingsutbildningar. För det andra, att gymnasieungdomar ska få sommarpraktik även inom den privata sektorn. För det tredje, högskolelever ska kunna få arbetslivserfarenhet under sommaren 2006, och till sist, att ta fram en handledarutbildning till lärlingsutbildningarna, säger Margrit Hensler projektledare vid Lärcentrum i Kinda och fortsätter:
- Vi ligger just i startgroparna och hoppas kunna komma igång om några veckor.
Enligt Margrit Hensler så ser man att det kommer att saknas personal inom vård och omsorg, industri och hantverksyrken på två till fem års sikt.

Står utan jobb
Efter den här sommaren kommer en grupp om cirka 30 timanställda att stå utan timvikariat, då vikariaten kommer att bemannas av tillsvidareanställda. Och man tycker att det är angeläget att ta tillvara dessa personers erfarenhet och intresse för vård och omsorg.
Samtidigt har kommunen idag fler än 600 företag som har ett behov av kompetens och utveckling. Behovet av arbetskraft skapar även förutsättningar för att utveckla alternativa lärformer med bland annat mentors/lärlingsskap.
- Vi vill ge ungdomar ett alternativ till den nuvarande gymnasieutbildningen. En modern lärlingsutbildning i samarbete med näringslivet, fackliga organisationer och arbetsförmedlingen, säger Margrit Hensler.
Enligt Lärcentrum så finns det idag få Kindabor bland de sökande när företag rekryterar personal med högre utbildning. Bland tjänstemän på företag är de inresande i klar majoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om