"Lastbil bara blåste förbi - i 80 knyck"

Flera bilister som mer eller mindre såg olyckan på riksväg 23/34 blåste bara förbi. Ett vittne berättar om en lastbil som kom i 80 kilometer och bara körde rakt förbi olyckan som just inträffat.

Bilen fick omfattande skador och bärgades från platsen.

Bilen fick omfattande skador och bärgades från platsen.

Foto: Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda2018-01-04 08:00

Vid 16.30-tiden i tisdags inträffade en viltolycka på riksväg 23/34 ett par kilometer söder om Kisa. Joakim Rulander kom som bil nummer två efter olycksbilen.

- Jag var på väg hem från jobbet i Horn. Jag hade en skåpbil framför mig och efter en stund kom vi i fatt ytterligare en bil. Bilen framför mig gör en tvärnit, blinkar vänster och kör om bilen framför och fortsätter mot Kisa. Jag fortsätter några meter när jag får se en älg ligga på körbanan och efter ytterligare några meter ser jag olycksbilen, säger Joakim Ruhlander.

Joakim stannar bilen och hoppar ut går fram till olycksbilen och sliter upp förardörren.

- Jag trodde att jag skulle få se väldigt blodiga och skadade personer men de hade klarat sig utan en enda skråma, trots att hela bilen var fylld med glassplitter, säger Joakim Rulander.

Älgkon som kom ut ifrån skogen på vänster sida for in i bilen och över den och blev liggande på vägbanan. Älgen dog direkt. Olycksplatsen var på riksväg 23/34, ett par kilometer söder om Kisa.

- Jag ville att det äldre paret skulle sitta kvar i bilen men de kom ut och mannen larmade själv polisen på 112. De måste haft änglavakt, inte en enda skråma hade de, säger Joakim Rulander.

Paret i 70-årsåldern och hemmahörande på en ort i norra Kalmar län var på väg till Linköping.

- Jag satte ut varningstrianglar både norr- och söderut. Efter en stund kom det en tyskregistrerad bil i full fart norrifrån och kör över varningstriangeln. jag vrålade till på föraren och då saktade han in, säger Joakim Rulander och fortsätter:

- Han måste ju ha sett både varningstriangeln och att det var flera bilar som hade varningsblinkers på.

Joakim fortsätter att berätta:

- Man måste ju släppa på gasen. Det kunde ju har varit chockade människor som sprang omkring på olycksplatsen. En långtradarchaufför stannade och kvinnan som körde gav mannen en reflexväst så att han syntes, då han var mörkklädd. Värre var det med lastbilen som kom från Kisa-hållet. Den dundrade förbi i över 80 knyck. Han släppte inte på gasen.

Efter nära en timme kom en polispatrull från Linköping och ledde trafiken förbi olycksplatsen och efter ytterligare en kvart var bilen bärgad och trafiken flöt på som vanligt. Paret fick skjuts i polisbilen till Linköping.

Lars-Göran Bexell

Älgkon dog direkt. Foto: Lars-Göran Bexell
Älgkon dog direkt. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om