Låt bli bussen!

Till sommaren läggs busslinjen mellan Kisa och Österbymo ner. Bedrövligt, tycker pendlarna och protesterar högljutt. En av dem har redan bestämt sig för att flytta till Ydre.

Det mesta tyder på att 632:an gör sin sista tur i juni. Men busspendlarna protesterar och vill ha kvar sin buss.

Det mesta tyder på att 632:an gör sin sista tur i juni. Men busspendlarna protesterar och vill ha kvar sin buss.

Foto:

Kinda2004-04-07 06:21

Buss 632 rullar fortfarande mellan Kisa och Österbymo. Men inte så länge till. Den 12 juni, efter skolavslutningen, är det stopp.
Det innebär också stopp för arbetspendlarna mellan Kinda och Ydre. De är inte så många men för dem har busslinjen varit nog så viktig för både säkerhet och ekonomi.
Från Kisa till Österbymo pendlar stadigt fyra personer och vi får en pratstund på busstationen i Kisa när de kommer hem med tio-över-fem-bussen på eftermiddagen.

Hela Sverige ska leva?
Gunvor Karlsson från Kisa jobbar på arbetsförmedlingens kundtjänst i Österbymo och hon är besviken både på landstinget och på Kinda kommun som inte velat stödja en fortsatt bussförbindelse.
- Jag tycker det är dåligt eftersom det sägs att hela Sverige ska leva. Och det behövs kommunikationer även i glesbygden. Man kan ju fundera över att de inte har pengar till det här när de har 14 miljoner till bredband. Då kan man ju undra vad som är viktigast, att folk har tillgång till bredband eller att de kommer till sina jobb.

Flyttar till Ydre
Harriet Swartling från Rimforsa jobbar sen en tid på vårdcentralen i Österbymo. Hon åker bil till Kisa och tar sen bussen till Österbymo. Det har fungerat jättebra tycker hon men nu har hon bestämt sig för att flytta.
- Bara för att de drar in bussen så flyttar jag ner till Österbymo senast den 1 juli. Jag har redan fixat bostad, det hjälpte de ju gärna till med i Ydre. På en undersköterskelön så har man inte råd att sitta och pendla med bil.
Maria Zackrisson har jobbat inom äldreomsorgen i Ydre i tre år. Hon har fått åka anropsstyrd kompetteringstrafik från hemmet i Kölefors in till Kisa och därifrån buss.
- Det har fungerat perfekt, säger Maria. Men nu måste jag antingen byta jobb eller skaffa körkort. Jag räknar med att det kan kosta mig 3 500 kronor i månaden med bensin, bilslitage och så vidare. Jag har redan köpt en bil och börjat att ta körkort.

"Det är bedrövligt"
Siw Sunderling har pendlat från Kisa till sitt jobb på Trelleborg Building System i Österbymo i tre och ett halvt år. Hon är lika besviken som de andra.
- Det är bedrövligt. Jag tycker det borde gå åtminstone en tur åt varje håll. Det är inte för mycket begärt. Det är ju inte lustigt att folk flyttar till Stockholm.
För Siw blir det att börja pendla med bil.
- Vi är ett par tjejer till från Kisa på mitt jobb. Och vi ska försöka samåka så gott det går.

Pendla med bil
För Gunvor Karlsson återstår att begära förflyttning till Kisa eller att ta bilen hon också.
- Då får jag åka bil eller om vi kan samåka på nåt sätt. Vissa dagar kan vi kanske åka tillsammans, andra får jag åka själv.
Och det är inget hon ser fram mot. Vägen är visserligen vacker men vägbanan är dålig och det finns mycket vilt. Under vinterhalvåret är det halt och mörkt och det är långt mellan husen.
- Sen tänker jag ju inte bara på mig själv. Då och då är det äldre som åker med bussen för att hälsa på i Kisa eller ungdomar som kanske ska in på disco i Kisa.

Räcker med en bil
Sen är frågan om det verkligen måste rulla en stor buss, funderar Gunvor.
- Jag har ju förståelse för att det är samhällsekonomiskt svårt att köra en stor buss med tre-fyra personer. Det skulle räcka med en bil, kanske någon form av anropsstyrd trafik.
Något sådant verkar dock inte vara på gång. Ydre kommun har visserligen tagit vissa initiativ för att behålla förbindelsen men Kinda kommun har varit avvisande och hänvisat till ekonomin. Så om inget oförutsett händer så läggs busslinje 632 ner till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om