Det nya projektet "Leve Kinda" syftar till att utveckla de gröna näringarna i Kinda, samt att säkerställa regeringens livsmedels strategier.
KindaMat som är en del av projektet har även fått med sig LRF, AMI, IKF-Kinda samt Växtkraft Kinda. De vill genom samarbete med företagare i bygden säkerställa och bevara den biologiska mångfalden i våra ängsmarker.
Gynnsam odling
För att leda projektet som startade vid årsskiftet, har Helena Olsson utsetts som projektledare. Olsson har tidigare forskat kring varför den biologiska mångfalden försvinner så fort. Under arbetet konstaterade hon bland annat att Bastardfjärilen som försvunnit från många större områden finns och trivs i Kinda.
- Detta kan bero på att Kinda aldrig blivit brukat med de hypermoderna metoderna. Detta skapar gynnsamt för många växter och djurarter, berättar Olsson.
Lättare arbeten
- Jag ser projektet som en förstudie, och under vägen får vi se vilka möjligheter som dyker upp för att utveckla de gröna näringarna ytterligare. Jag kommer även höra mig för vilka begränsningar som eventuellt kan finnas för odlarna eller djuruppfödarna.
- Visar det sig att det är stängsling, för fler och större beten, kommer jag ta med mig detta till Kinda Lärcentrum och se om man kan utbilda personer inom vissa uppgifter som kan leda till lättare arbete i förlängningen.
- Det kan vara att just sätta stängsel, guidade turer och näringslära, avslutar Helena Olsson.
Självförsörjande
Barbro Bragée berättar att de kämpar på för att synas, påverka och bli fler.
- Detta sker bland annat genom våra föreläsningar, vilka startar igen den 22 mars. Denna kväll besöks vi av Nicklas Kämpegård, som kommer berätta om hur man själv kan starta upp med att skapa och förädla sina egna råvaror och att i förlängningen bli självförsörjande, informerar Bragée.