Lions kulturpris till hembygdsföreningen

I går delade Lions ut 2012-års kulturpris till Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening. Anledningen? Det gedigna arbetet med Kindabild.

Ingemar Bengtsson och hembygdsföreningens kassör Leif-Göran Fredriksson.

Ingemar Bengtsson och hembygdsföreningens kassör Leif-Göran Fredriksson.

Foto:

Kinda2013-01-24 07:40


Det var 2006 som Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening startade upp Kindabild. Med projektledaren Adam Byrne i spetsen har hemsidan kindabild.se utvecklats undan för undan.

Sex fotografer
Hembygdsföreningen har tillgång till 100 000-150 000 fotonegativ, de flesta glasplåtar. Sex stycken fotografer från trakten finns representerade: Emilia Johansson, Adolf Stahre, Eric Falk, Lars Pettersson, Axel Ramstedt och Sven-Ove Svensson. Tillsammans täcker de större delen av 1900-talet. Bildskatten omfattar porträtt, miljöskildringar, skolfoton, konfirmationsbilder, med mera. För tillfället finns det cirka 40 000 uppladdade bilder på kindabild.se.

Levande tidsdokument
Arbetet med att utöka bildarkivet pågår hela tiden. Men det är ganska tidskrävande. Negativen måste rengöras, scannas in på datorn och läggas ut på nätet innan de når allmänhetens ögon.
Målsättningen är att Kindabild ska bli ett levande tidsdokument. En gång i veckan samlas
10-15 personer från hembygdsföreningen för att identifiera personerna på bilderna. Det arbetet har pågått i cirka tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om