Lite extra hjälp på Bergdala

Varför ska inte gamla få komma ut? Det funderade Börje Brunberg på när han blivit arbetslös. Nu jobbar han som extrapersonal på Bergdala äldreboende. Och det behövs.

Var tredje dag hjälper Börje Brunberg till med bland annat frukostbestyren.

Var tredje dag hjälper Börje Brunberg till med bland annat frukostbestyren.

Foto:

Kinda2009-01-27 08:01

Det är morgon på Bergdala äldreboende i Kisa och Börje Brunberg stökar i köket. Kokar gröt och ägg och hjälper de gamla med frukosten.
Just i dag är han på avdelningen Tallgården men han alternerar mellan Tallgården, Oxbacken och Solbacken.
Normalt är det cirka tio boende och två personal på varje avdelning. Stressigt blir det när många behöver hjälp att stiga upp och klä sig. Och det är knappast möjligt att hinna gå ut med de gamla.

Arbetslös
Det är där Börje kommer in i bilden. Han bor i Opphem och har jobbat på Saab i över 30 år. Men nu var han arbetslös.
- Jag läste i tidningen om gamla som inte kan komma ut. Samtidigt var jag på arbetsförmedlingen och då tänkte jag: det där skulle ju jag kunna jobba med.

På Bergdala
Så blev det. Nu har Börje ett års anställning på Bergdala. Arbetsförmedlingen betalar. Han började den 1 december och börjar precis känna sig hemma.
- Det tar ju tid att lära känna folk. Men nu börjar jag lära mig vad de boende vill ha till frukost. En del vill ha ägg, andra inte...
Börje börjar alltid att laga frukost. Vid tio-tiden kollar han om det är någon som vill gå ut. Annars kanske det blir någon inomhusaktivitet. Onsdagar är det alltid boccia.
Vid lunch hjälper han till och dukar på och av. Dessutom går han och handlar tre dagar i veckan för hela Bergdala.
Du känner att du gör nytta?
- Ja, absolut. Det är många som visar att de är tacksamma. Personalen här är ju kanonbra och beundransvärda. Men hade inte jag varit här så hade det bara varit de här två tjejerna och de ska ju hinna med allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om