Ingen av svägerskorna visste någonting om marmeladtillverkning innan de gav sig in i branschen utan är till största del självlärda.
- Det gäller att prova sig fram tills man till slut kommer på nåt och tänker "åh va gott så här gör vi", säger Ing-Marie. Sedan har vi gått kurser, gjort många studiebesök och samarbetar vi mycket med andra odlare för att utbyta tips och råd.
Tidigare arbetade Ing-Marie och Ann-Sofie Johansson inom Skola och barnomsorg. De behöll sina gamla jobb de första nio åren då verksamheten mest varit en fritidsyssla för att sedan ta det stora steget och helhjärtat ägna sig åt marmeladtillverkningen.
- Det kändes helt knasigt att säga upp sin tjänst men vi sade då att vi skulle ångra oss om vi inte gjorde det för det var det här vi ville göra, säger Ing-Marie. Till en början undrade folk vad vi gjorde och det tog många år innan vi blev accepterade men nu funkar det bra.
Liten idé blev heltidsjobb
Svägerskorna Ann-Sofie och Ing-Marie Johansson bestämde sig för att börja odla jordgubbar och hallon för självplock som ett komplement till jordbruket på Hargs Gård i Kisa, som drivs av deras män. En liten idé som utvecklades till en egen verksamhet då de började tillverka sin egna marmelad.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!