Ljung vid spakarna

Vid nyår tar Anders Ljung över som kommunalråd i Kinda.

Sköta spakarna på sin skogstraktor kan Anders Ljung utan tvivel. Från nyår ska han sköta spakarna i hela Kinda kommun.

Sköta spakarna på sin skogstraktor kan Anders Ljung utan tvivel. Från nyår ska han sköta spakarna i hela Kinda kommun.

Foto:

Kinda2002-12-27 09:11

Det började med att han kom in som ersättare för Gerda Ljungquist i kulturnämnden. Sen blev det fortsättning i den sammanslagna kultur-, fritids- och turistnämnden innan han fick efterträda Bertil Bröthlin i socialnämnden. I mitten av den senaste mandatperioden fick han sen ta steget till ordförandeposten i BUN (barn- och utbildningsnämnden) när Laila Andreasson hoppade av. En tuff ordförandepost.
Är det något du tycker gick snett under din tid i BUN?
- Det skulle i så fall vara sammanslagningen av Bäck och Stjärnebo. Det vart för snabbt påkommet. Förslaget borde ha lagts ett år i förväg. Men då visste vi ju inte att vi behövde det. Det kanske låter konstigt att man inte kan veta hela kostnaden i förväg. Men plötsligt dimper det ner extra kostnader för till exempel dyrare gymnasielinjer och då är ju budgeten redan lagd.
Något som du är nöjd med?
- Det är väl resultatet av Bäck/Stjärnebo. Det blev ju trots allt en lösning som även föräldrar och lärare tyckte var rätt bra till slut. Jag tycker även vi lyckats med tillsättningarna av rektorer och förvaltningschef. Jag tycker vi har en stabil organisation som det ser ut i dag.

Ljung etta
Inför årets val röstade centern fram Anders Ljung som förstanamn på centerns valsedel. En liten knall eftersom tidigare kommunalrådet Lennart Johansson därigenom förpassades till andra plats. När Ljung då fick frågan om kommunalrådsposten slog han ifrån sig med båda händer.
Men visst måste väl tanken på kommunalrådsposten funnits där redan då?
- Nej, jag tänkte aldrig så. Lennart fanns ju kvar som andranamn och det var ju dumt att tänka sig att förbigå honom. Men några månader senare meddelande han ju att han tänkte hoppa av kommunalpolitiken och ägna sig åt landstinget. Då började jag väl förstå att jag skulle kunna bli ett av flera aktuella namn.
Och med en borgerlig majoritet var det väl rätt givet att centern skulle få kommunalrådsposten?
- Socialdemokraterna var ju inte uträknade. Vi hade dörren öppen ända fram till omkring 10 oktober. Men vi hade fått besked strax innan att de stängt dörren. Det var väl först då, och eftersom Bo Flyme ringt strax efter valet och erbjudit oss kommunstyrelseordförandeposten, som man började förstå vartåt det lutade. Sen får man inte glömma att Pär-Anders Olovsson fick fler personröster än jag men han tackade ju nej.
Varför valde centern ett borgerligt samarbete?
- Vi hade ju en första träff med både socialdemokraterna och de borgerliga alldeles efter valet. Vi lyssnade av och vad vi förstod så fick centern ut mer i ett borgerligt alternativ än i ett socialdemokratiskt. Sen hade vi ett gruppmöte med ett 30-tal medlemmar. Där fanns båda viljorna men huvuddelen var för ett borgerligt alternativ.
Och din egen åsikt?
- Min egen åsikt var att jag står till medlemmarnas förfogande, säger Anders Ljung lite kryptiskt och vill inte precisera sig närmare.
Blir det någon skillnad med Anders Ljung som kommunalråd i stället för Majlis Johansson?
- Ja, Majlis hade åtta års erfarenhet och jag är ny, så där blir det ju en skillnad. Det är mycket som jag måste lära mig. Sen måste ju jag ta hänsyn till de andra tre partierna. Vår målsättning är att vi ska ta diskussionerna inom oss och vara eniga utåt. Sen förutsätter jag att vi också kan bli överens med oppositionen i de flesta frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om