Löftet: Så ska Kinda bli en säkrare kommun

Kinda kommun har tillsammans med polisen tagit fram ett medborgarlöfte för att få en tryggare kommun.
Med gemensamma krafter vill de råda bot på sådant som skadegörelse och narkotikabrott.

Christer Segerstéen (M), Tobias Siverholm, samordnare. samt Conny Forsberg (S) berättar om medborgarlöftet till Kindas invånare.

Christer Segerstéen (M), Tobias Siverholm, samordnare. samt Conny Forsberg (S) berättar om medborgarlöftet till Kindas invånare.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2021-12-16 16:00

Kinda kommun har tillsammans med polisen tagit fram ett medborgarlöfte om vad kommunen och polisen tillsammans kan göra för att tryggheten i kommunen ska förbättras under år 2022 och 2023.

– Bakom medborgarlöftet finns en större handlingsplan med mer åtgärder, säger Tobias Siverholm, som är samordnare.

Han sitter vid ett avlångt konferensbord inne i kommunhuset. Med på mötet finns även kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och oppositionsrådet Conny Forsberg (S). De är överens om Kinda är en lugn kommun.

Just lugnet är också något som Christer Segerstéen tror bidrar till att många väljer att flytta till kommunen.

Samtidigt finns det områden som medborgarna uttryckt en önskan om att de ska förbättras. Det är utifrån de områdena, samt BRÅ:s fokusområden, som punkterna som listats i löftet tagits fram.

– Det är viktigt att visa att vi kommer att jobba med det här, säger Tobias Siverholm.

Bland fokusområdena hittas exempelvis narkotika och skadegörelse.

– Här i Kinda är det främst isolerade händelser som kan skapa otrygghet, säger Tobias Siverholm.

Det kan exempelvis handla om stölder på gårdar och skadegörelser. Något som männen är överens om är att man alltid ska anmäla brott som begås, även om det är mindre händelser.

Det kan i sin tur leda till att andra brott kan klaras upp.

– I höstas tog man ett gäng utanför Östergötland där man kunde koppla att de hade motorsågar och röjsågar som tagits i Kinda, säger Christer Segerstéen (M).

undefined
Christer Segerstéen (M), Tobias Siverholm, samordnare. samt Conny Forsberg (S) berättar om medborgarlöftet till Kindas invånare.

Nyligen presenterades en undersökning där halterna av narkotika i avloppsvattnet mätts i länets kommuner. Jämfört med andra kommuner ligger Kinda på jämförelsevis låga nivåer.

– Sedan förekommer det naturligtvis narkotikamissbruk i Kinda, säger Conny Forsberg (S). 

Tobias Siverholm är noga med att påpeka att mätningarna endast visar en ögonblicksbild utifrån ett fåtal mättillfällen. Därför ska man vara försiktig med att dra några slutsatser. Men utifrån underlaget tycks inte bruket av narkotika skilja sig särskilt mycket åt under vardagar och helger.

I den här mätningen har endast provtagningar gjorts från fastigheter anslutna till det kommunala avloppet i Kisa. Tanken var att även Rimforsa och Horn skulle ingå i mätningen men där skedde det en miss enligt politikerna. I stället är planen att orterna ska ingå i nästa mätning.

Att bruket av cannabis stadigt gått ner sedan 2018 är något som Tobias Siverholm framhåller som positivt. Samtidigt säger han att det används andra droger i kommunen, som inte ingår i mätningarna.

– Då tänker jag främst på syntetiska droger och internetdroger, säger han.

Eventuellt kan det bli fråga om att mäta halter av dem i framtiden.

Tobias Siverholm säger att det är viktigt att börja med förbyggande arbete tidigt. Förutom sin roll som samordnare arbetar han även som fritidsledare. Enligt honom har unga i dag en sned syn på hur många som använder droger. Han säger att det finns siffror på att omkring åtta procent av alla vuxna testat narkotika.

– Frågar man unga tror de att mellan 40 och 75 procent av alla vuxna testat droger.

Christer Segerstéen och Conny Forsberg är överens om att en av de viktigaste sakerna man kan göra för att komma till rätta med brott och missbruk är att visa medmänsklighet.

Conny Forsberg säger att man aldrig vet hur en medmänniska har det.

– En huvudregel är att vara snäll, alltid, säger han.

Fokusområdena

Här är de område som Kinda kommun och polisen lovar att arbeta med under 2022 och 20223 i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte:

• Narkotika

• Skadegörelse/klotter

• Tillgreppsbrott

• Hot och våld

• Trygghet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!