Lokal toppolitiker riskerar fängelse

Moderaten Carl-Jan Kälevall, kommunfullmäktigeledamot och ordförande i kommunala bostadsstiftelsen Kindahus, åtalades i går vid Linköpings tingsrätt för bokföringsbrott och urkundsförfalskning. Han riskerar vid en fällande dom att dömas till fängelse.

Kinda2006-07-20 06:38

- Det är endast fängelse på straffskalan för de här brotten. Det brukar handla om några månader. Eftersom han tidigare är helt ostraffad så kan det också bli villkorlig dom förenad med böter eller samhällstjänst, säger kammaråklagare Charlotte Österlund.
De fyra åtalspunkterna gäller två fall av bokföringsbrott och två fall av urkundsförfalskning i Kälevalls eget revisionsföretag aktiebolaget Carl-Jan Kälevall Konsult AB respektive i en närståendes aktiebolag i Rimforsa. Den personen åtalas samtidigt med Kälevall för bokföringsbrott.
Enligt Charlotte Österlund har Carl-Jan Kälevall inte inom föreskriven tid avslutat den löpande bokföringen med årsredovisning gällande räkenskapsåren som avslutades den 31 augusti 2003 i de båda bolagen respektive 31 augusti 2004 i sitt eget bolag.
Det har resulterat i att bolagens ekonomiska resultat eller ställning inte kunnat bedömas med ledning av bokföringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om