Lokalhistorisk filmfest

Kinda kommuns Kultur- och fritidsnämnd arrangerar under en vecka en lokalhistorisk filmfest på Kisa bibliotek. Var dag innehåller ett nytt tema.

Bilden visar Linnea Gustavsson från Gillis Johanssons film om kanske Sveriges sista backstugusittare. Foto: Gillis Gustavsson

Bilden visar Linnea Gustavsson från Gillis Johanssons film om kanske Sveriges sista backstugusittare. Foto: Gillis Gustavsson

Foto:

Kinda2018-01-02 18:00

Mellan den 28 december och den 5 januari arrangerar Kultur- och fritidsnämnden i Kinda en lokalhistorisk filmfest.

Roligt att offentliggöra

- Lokalhistoria är något som många är intresserade av, och det drar mycket folk. Därför arrangerades denna filmvecka, berättar Liselott Sebring på Kisa bibliotek.

- Jag bedömer att det har varit många besökare som intresserat sig för filmerna. Vad som sedan händer med filmerna är i dagsläget oklart.

- Visst skulle det vara roligt att kunna offentliggöra dem på något sätt, fast det är lite osäkert med rättigheter och dylikt, avslutar Liselott Sebring.

Gillis Johansson

Veckan inleddes med en fil om Kindas industrier under den expansiva perioden på 70 talet, och en film om kanske den sista backstugesittaren. Fler filmer väntar efter nyår. En ny film visas för varje dag.

Filmerna som visas kontinuerligt från att biblioteket öppnar till att de stänger är oftast filmade av Gillis Johansson, fast en film är av John Andersson.

Fyra kvadrat

Under fredagen visades en film om Linnea Gustavsson, kanske den sista backstugesittaren som bodde i trakterna kring Opphem. Filmen som är inspelad 1981-1982 samt 1985-1990 visar en motsättning mot storstäderna och dess stress och kanske Sveriges sista backstugesittare.

Den lilla stugan som saknade både el och vatten vette mot Åländerns strand, och var byggd av hennes morfar. Köket som innehöll en vedspis var endast två gånger två meter.

Försörja sig

Fast Linnea Gustavsson som hade bott i stugan sedan två års ålder utan några som helst bekvämligheter visste inget annat, utan knotade på med att baka bröd i vedspisen och värmde sig vid den goda värmen efter att ha varit ute och skottat snö eller ha fått gå iväg för att hämta vatten.

Det var många promenader för att hämta vatten till hushållet och till de alla fina blommorna som hon hade en stor kärlek till.

För att försörja sig lagade hon fisknät till de som ville ha hennes hjälp. Fiske blev också ett sätt för henne att byta fisken mot andra viktiga matvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om