– Om kommunen menar något med snacket om en levande landsbygd är det här ett absolut måste, konstaterar bygderådets Lars Schedenborg och Urban Eriksson.
Efter en rad av försök att få till stånd grävd fiber i byarna kring Björkfors riktade bygderådet, för cirka tre år sedan, sitt fokus mot den luftburna tekniken. En dialog inleddes med företaget Bluecom, en samarbetspartner till det statliga kommunikationsbolaget Teracom, och den aktuella lösningen började ta form. Med hjälp av en sändarmast som kopplas till kommunens stamnät kan fiber skickas ut via telemasten i Föllingsö till den i Björkfors. Därifrån kan hushåll inom en radie av tre kilometer anslutas, cirka 45 stycken, och med hjälp av spridningspunkter kan ytterligare hushåll inkluderas. Problemet, som har sinkat projektet, har varit sändarmastens placering i Kisa.
– Det första förslaget var att masten skulle monteras på taket av kommunhuset. Alla parter var överens men där lyckades man inte få fri sikt till Föllingsömasten. Här vid Bergdala fick man fri sikt men här var istället fibern inte tillräckligt stark. Nu verkar det dock var något på gång, förklarar Schedenborg.
I början av mars fick kommunchef Sergei Sorokin i uppdrag att se över kommunens möjligheter att stötta bygderådets initiativ. Till följd av detta fick kommunalförbundet Itsam, vid kommunstyrelsens (ks) sammanträde i juni, uppdraget att installera våglängdsutrustning mellan kommunhuset och Bergdala äldreboende. En satsning som möjliggör sändarmastens placering och kostar mellan 50 och 100 tusen kronor.
– Det här är ett sätt för oss att testa tekniken. Är den fullgod öppnas möjligheter att bygga ut bredbandet i kommunen ytterligare, motiverar Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S).
Då satsningen ses som ett pilotprojekt har ks även beslutat att Bluecom, under det första året, slipper att betala den löpande kostnaden för sändarmastens anslutning till stamnätet.
Ska tjänsten inte upphandlas?
– Jag vet inte hur många andra företag som skulle kunna göra det här, det måste jag kolla upp, men inga avtal och överenskommelser är gjorda ännu. Det är inte heller vi, utan bygderådet, som har valt företaget.
Nu hoppas bygderådet att de slipper fler stoppklossar i projektet.
– Vi har varit nära succé flera gånger. Att vi har kommit så här långt känns bra, avslutar Schedenborg.