Lovisa Gustafsson - Lucia i Kinda

För första gången på många år kommer Kindabygdens Lucia från Björkfors. I Frössvik bor 16-åriga Lovisa Gustafsson som drömmer om att bli veterinär i framtiden. Den 12 december skrider hon uppför gången i Horns kyrka med ljus i håret och tärnor i släptåg.

Luciajuryns Veronica Ekenblom och Per Svensson-Borrud uppvaktade Lovisa Gustafsson med blommor, tårta och ljuskrona.

Luciajuryns Veronica Ekenblom och Per Svensson-Borrud uppvaktade Lovisa Gustafsson med blommor, tårta och ljuskrona.

Foto:

Kinda2004-12-01 07:23

Det tog sin tid att räkna rösterna till årets Luciatävling. Hela 1 639 giltiga röster fick rösträknarna Veronica Ekenblom och Per Svensson-Borrud ihop.
Och till slut var det också ganska klart vem som blir årets Kindabygdens Lucia: Lovisa Gustafsson i Frössvik.
Vägen till Frössvik är krokig och snöig och slingrar sig mellan granarna men till slut ser vi ljus från fönstren och kan stiga in hos familjen Gustafsson.
Här bor Lovisa med mamma Rita och syskonen Edith, David och Axel.

Askungen Lovisa
Veronica Ekenblom berättar att hon haft syskonen på fritids i Björkfors.
- Lovisa var så snäll. Jag har en gammal video hemma där hon spelar Askungen...
Jo, lite teaterapa finns det kanske hos Lovisa. Hon berättar att hon och kompisarna spelat in filmer tillsammans där hemma. Fast Lucia har hon aldrig varit även om hon gått i ett och annat Luciatåg. I fjol var hon tomte i niornas Luciatåg i Kisa.

Bodde på Bjuggö
Till Lovisa var åtta år bodde hon ute på Bjuggö, Åsundens största ö. När hon skulle till skolan fick hon åka hydrokopter in till land. Sen flyttade familjen till Frössvik men äger fortfarande ön.
På Bjuggö hade familjen grisar och får och kossor. Och kanske är det det som fött Lovisas drömmar om yrkesval i framtiden.
- Jag vill bli veterinär; jag tycker om djur.
Lovisa har praktiserat hos veterinären i Kisa och trivts med det. Fast för att bli veterinär krävs toppbetyg i nästan alla ämnen så det är hårt jobb hon har framför sig.

Pendlar till Linköping
Sen i höst går Lovisa naturestetiska programmet på Björkö fria gymnasium i Linköping, samma skola som syrran Edith. Det blir långa resor och visst har systrarna funderat på att flytta dit men än så länge pendlar de från hemmet i Frössvik.
- Det går rätt bra bara man vänjer sig, tycker Lovisa. Vi åker först buss till Rimforsa och sen vidare med tåg eller buss till Linköping.
Lovisa tycker om musik. Hon spelar tvärflöjt och piano men tar inte längre några lektioner sen hon slutade grundskolan. Nu får hon träna in Luciasången till den 12 december då det är stor Luciakröning i Horns kyrka. Eller Lovisa kyrka som den egentligen är döpt till passande nog.

Stora och lilla Lucia
Med sig kommer Lovisa att ha årets lill-Lucia, Elin Borg, och tärnorna Line Enocksson, Martina Bellman, Lina Jonasson och Sandra Johansson.
I kyrkan blir det körsång under ledning av Anders Näsholm. Nyblivna 70-åringen, Horns Musikkår, spelar under Nils-Erik Gustavssons ledning. Lucian krönes och både tärnor och lucior får ta emot Kinda-Postens smycken.
Det var en kompis som anmälde Lovisa, mest på skoj. Nu får Lovisa äntligen göra debut som Lucia och hon ser fram mot att lysa upp vintermörkret och göra människor glada.
- Det känns bra men lite nervöst...

Fotnot:
Tre vinnare, som får var sin trisslott, har dragits bland dem som röstade på Lovisa. Vinnarna är Anders Widén, Mantorp, Sven-Olov Sundberg, Linköping, och Patrik Larsson, Horn.
Det är första gången på många år som en tjej från Björkforsbygden blir Lucia.

Jodå, Luciakronan passar riktigt bra, konstaterar Lovisa Gustafsson.
Jodå, Luciakronan passar riktigt bra, konstaterar Lovisa Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om