Lyckad julmarknad i Ydrefors

Vi närmar oss slutet av november och i helgen drog de första julmarknaderna igång, i lördags var det dags för Ydrefors samhällsförening att anordna sin traditionsenliga julmarknad.

I lördags var det återigen dags för julmarknaden i Ydrefors.

I lördags var det återigen dags för julmarknaden i Ydrefors.

Foto:

Kinda2016-11-21 07:03

Runt 15 år sedan är det som Inger Möjegård tillsammans med de övriga i Ydrefors samhällsförening bestämde sig för att hitta på något.

- Från början var det bara en kul grej. Det fanns ju ingenting och så tänkte vi att vi provar, då var det bara några enstaka stånd, men med årens gång och med den goda responsen har vi kunnat utöka och skapat den marknadshelg som idag blivit en riktig hemvändarhelg, berättar Inger Möjegård som är marknadsansvarig.

Hennes man Stig Blomberg som också är ordförande i föreningen står bredvid och håller med.

- Ja, åren går ju och det har blivit en tradition det här. Det är roligt.

De är båda överens om att årets marknad nog kan ha besöksrekord och tillsammans uppskattade de besökarna till ett 1000-tal personer.

De berättade också om ett manfall, att de under årets marknad tappat flera knallar då många slutat eller blivit sjuka. Men trots detta fanns 30 stånd redo och de har alla varit med tidigare år och kommer gärna tillbaka.

Johan Fälth, från Ydre, står i ett förkläde och tomteluva och berättar glatt om de olika ostarna som finns framför honom. Även om ostståndet funnits på marknaden i flera år är han helt ny i verksamheten.

- Jag började i augusti, tidigare har jag varit begravningsentreprenör och bonde men nu åker jag också på marknader för Drotts Ost. Det är roligt, jag trivs bra, kul att träffa folk och sälja bra grejer, sånt som man själv gillar.

Framför honom finns ostar av alla slag, mest lagrad men en och annan mögelost också. Margareta Larsson, från Rumskulla, står och provsmakar ostarna innan hon bestämmer sig för vilken hon ska köpa.

- Det är andra gången jag är på marknaden, trots att jag bor så nära så har det inte blivit av, men idag fick jag ett infall. Jag har köpt vantar, ost och bröd, det finns många knallar och marknaden har ett bra utbud, nyttiga saker som man vill ha och inget krimskrams.

Flera aktiviteter

Förutom julmarknaden anordnar Ydrefors samhällsförening den populära backluckeloppisen som under varje onsdag i juli lockar många människor till fotbollsplan vid Brosjögården.

- Och så har vi vår Tresockengudstjänst två gånger per år, då samlas vi både Södra Vi, Tidersrum och Svinhult, det är roligt, avslutar Inger Möjegård.

Johan Fälth sålde ostar av alla dess slag.
Johan Fälth sålde ostar av alla dess slag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om