M vill gå vidare med medlemskap i RTÖG

Kindas moderater vill gå vidare med att utreda ett medlemskap i Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG). Oppositionsrådets Christer Segerstéen menar att Kinda kommuns nästa stora investering är i Rimforsa.

Oppostionsråd Christer Segerstéen (M).

Oppostionsråd Christer Segerstéen (M).

Foto: Alf Wesik

KINDA2019-09-06 05:00

– Det är Rimforsa skola som ska byggas om och till, och här handlar det om en investering på runt 150 miljoner kronor, säger Christer Segerstéen.

En ny räddningsstation i Kisa har varit uppe på dagordningen bland kommunens ledande politiker under drygt tolv års tid. Platsen för en ny räddningstjänst är utsedd, Mariaberget, i korsningen Ydrevägen/Industrigatan. För ett par år sedan var det nära byggstart, då skogen på området fälldes, men byggnationen lades i malpåse. Genom åren har utredningarna för flera miljoner gjorts och senast var det konsult Åke Jacobsson på Prospera som utredde olika rekommendationer för kommunens politiker att ta ställning till.

– Det Prospero gjorde var en risk- och konsekvensanalys i två delar under 2016. I våras kom en tredje del i rapporten med ett antal rekommendationer, säger Christer Segerstéen och fortsätter:

– Vi moderater vill nu att man går vidare med att utreda ett medlemskap i RTÖG. En brandstation måste vi ha men istället för en byggkostnad på 55 miljoner kronor kanske vi kommer ner under 50 miljoner kronor.

Ett samarbete med RTÖG skulle innebära att Kinda kommun stärker ledningsförmågan.

– Då skulle kommunen få en trygg position i det kommande nationella utvecklingsarbete av systemledning, helt enligt den utredning som har gjorts, säger Christer Segerstéen.

Christer Segerstéen menar att man måste titta på de stora investeringar som väntar för Kinda kommun.

– Nästa stora investering är Rimforsa skola för runt 150 miljoner kronor och därefter följer räddningsstationen i Kisa. Blir det ett medlemskap fullt ut i RTÖG blir det en del förändringar. Vilka konsekvenser skulle det bli att driva räddningstjänsten i Kinda i sin nuvarande form respektive vilka konsekvenser får ett medlemskap i RTÖG för kommunen, säger Christer Segerstéen.

Punkt fyra bland rekommendationerna är att man ska avvakta med att bygga räddningsstationen.

– Ja, och det är för att man ska vänta på vilket beslut det blir, egen regi eller medlemskap. Vilket det än blir kommer det att påverka utformningen av räddningsstationen. Skulle ett medlemskap i RTÖG bli aktuellt bör de vara med att utforma räddningsstationen, säger Christer Segerstéen.

I drygt tolv år har en ny räddningsstation diskuterats.
I drygt tolv år har en ny räddningsstation diskuterats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om