Måhagen och Hoflund ser flera fördelar

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Björn Hoflund, som dessutom är förste vice ordförande i kommunstyrelsen beklagar att politikerna inte var bättre förberedda på bakgrunden till det hela när de berättade om planerna.

Kinda2018-02-08 12:00

-Jag vet ju att det finns en rad positiva fakta som bildningsnämnden tagit fram, eftersom jag tidigare var ordförande i den nämnden. Förvaltningschefen Eva Holm har uppgifterna om fördelar med en flytt tillbaka till Stjärnebo. Jag har inte siffrorna i huvudet.

Olyckligt avtal

Långsiktigt handlar det med andra ord om en fördelaktig lösning rent ekonomiskt för Kinda kommun.

-Sedan är det väldigt olyckliga hyresavtal mellan kommunen och fastighetsägaren Regenten. Det finns till och med två avtal, som är långsiktiga och även inkluderar de ombyggnationer som gjordes 2012.

Hur länge binder kommunen upp sig i avtalen?

-Alldeles för länge, svarar Hoflund, det är bara att beklaga. Innan vi fattade inriktningsbesluten i bildningsnämnden ville vi sätta oss in i vad vi har bundit upp oss för. Men det är egentligen kommunstyrelsen som är ansvarig, inte nämnden.

-Några sådana avtal kommer aldrig att skrivas igen, lovar Björn Hoflund.

Han förklarar att det hela initierats av bildningsnämnden, och grunden ligger helt och hållet i nämndens behov och kostnadsmassa.

Måste fullfölja

Kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S), ställer sig frågande till varför Lärcentrum flyttade ifrån Stjärnebo.

-Då var det en mellanstadieskola på Stjärnebo och man bedömde att det inte var lämpligt att ha vuxenutbildning i samma lokaler. Och de ville vara mer centralt. Även Växtkraft Kinda ville flytta in mer centralt, SFI-utbildningen ökade. Så det fanns även vissa skäl att det skedde.

-Sedan är det en annan sak, om det var rätt eller inte. Men hyresavtalet skulle aldrig skrivits på det sättet, säger han.

Både förklarar att Kinda helt enkelt måste fullfölja avtalen, samt ersätta för åtgärder som gjorts. För i storleksordningen sex miljoner kronor.

-Det är synnerligen olämpligt att skriva den typen av avtal, men det är gjort och så är.

Positiv ekonomi

Vad kostar det att anpassa Stjärnebo?

-Det finns färdiga uppgifter på det också. Det krävs bland annat en hiss på utsidan, och lite annat, men i det stora hela så är det en positiv ekonomi att göra det hela.

Så ni känner er trygga i att ni tar rätt beslut när Kinda Läcentrum flyttas tillbaka till Stjärnebo.

-Det är en fråga för Utbildningsnämnden att besluta vilka lokaler de vill bedriva sin verksamhet i. Men jag känner mig väldigt trygg i att det är rätt att flytta tillbaka, svarar Hoflund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om