"Målet är att införa nya aktiviteter"

Björkfors skola lades ner efter vårterminen 2012 och sedan dess har skolans gymnastikhall vara eller icke vara varit i fokus. Strax före jul kom Kinda kommun och Oppeby bygderåd överens om hallens användning under det närmaste året.

Lars-Inge Schedenborg, Milco Jansen, Per-Inge Gredeskog och Rick Veen är nöjda med att gymnastikhallen i Björkfors lever vidare ett år till i kommunal regi. Foto: Lars-Göran Bexell

Lars-Inge Schedenborg, Milco Jansen, Per-Inge Gredeskog och Rick Veen är nöjda med att gymnastikhallen i Björkfors lever vidare ett år till i kommunal regi. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-01-03 09:15

Efter att Björkfors skola lades ner till sommaren 2012 har skolans gymnastikhall varit på tapeten hos kommunens politiker och tjänstemän och inte minst från Björkforsborna själva som krävt att hallen fortsätter i kommunal regi och att kommunen inte sålde fastigheten som vara nära förestående under hösten 2017.

- Det hela ställdes på sin spets i november förra året då kommunen beslutade att hallen skulle stängas från och med den 1 januari 2018, säger Lars-Inge Schedenborg i Oppeby bygderåd.

Ett par månader tidigare gick bygderådet tillsammans med LRF Norra Kinda, Björkfors GoIF, Allhuset, Båtklubben och Växtkraft Björkfors samman och krävde att gymnastikhallen skulle vara kvar i kommunal regi.

- Vi är flera grupper och föreningar som försöker att öka attraktionskraften i Björkfors och då har hallen en central betydelse men problemet för oss a är att det inte går att få någon lönsamhet i hallen och därmed anser vi att det är nödvändigt att den är kvar i kommunal regi, sa Lars-Inge Schedenborg till vår tidning då.

Men efter att bygderådet framförde önskemål till Kinda kommun om ett års respit för att hitta en lösning så att hallen kan vara öppen även under 2018 så skrevs ett nyttjandrättsavtal strax före jul mellan Kinda kommun och Oppeby bygderåd som innebär att kommunen upplåter gymnastikhallen för aktiviteter under hela 2018 utan avgift.

Kommunen står för drift och underhåll och bygderådet står för bokning, vilket görs genom Rick Veen på vandrarhemmet, nycklar, städning, gräsklippning, snöskottning och allmän tillsyn.

- Avsikten och målet för 2018 är att arbeta upp nyttjandet och införa nya aktiviteter i hallen, säger Lars-Inge Schedenborg.

Nya aktiviteter kan komma att bli, efter att bygderådet själva har genomför en undersökning, bland annat badminton- och pingiskvällar, innebandy, basket och handboll.

I höst kommer kommunen och bygderådet att utvärdera årets verksamhet och nyttjandet för att sedan ta ett beslut om hallens framtid.

En utvecklingsgrupp bestående av Anna Kullberg, Lars-Åke Kullberg, Sievert Johnsson, Rick Veen och Lars-Inge Schedenborg bildats med målet att intensifiera marknadsföringen av salen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om