Det var alltså i februari som flyttlasset gick över kommungränsen. Från Vimmerby kommun där hon har en gedigen bakgrund som lågstadielärare i botten, men hon har även jobbat som klasslärare-specialpedagog och på senare tid som skolledare. Men det var tomt i flyttbussen, när hon korsade kommungränsen norrut.
- Ja, skrattar hon, jag bor utanför Vimmerby och trivs så bra där, så jag fortsätter pendla. Det är inga som helst problem. Det tar en halvtimme och det är perfekt för att slappna av eller fundera en stund.
Harmoniska elever
Hon gillar formatet på Bäckskolan i Kisa. Tack vare att skolan är förskola och lågstadium till årskurs tre, den är grundsärskola årskurs ett till sex och den är fritidshem, så är skolan större än man kan tro, där den ligger i västra utkanterna i Kisa, inbäddad i träd och grönska, med ett lugnt villakvarter åt ena hållet och vidsträckta ängar åt det andra.
- Ja, jag är helnöjd. Bland annat med den utomhuspedagogik som vi tillämpar med omedelbar närhet till en skolskog. Och ska sanningen fram så märkte jag det här redan när jag var och tittade på skolan.
Hon berättar om att hon upplevde eleverna som mycket öppna och harmoniska. Hon berättar om ett elevrådssammanträde tidigare på dagen.
- De är ju förhållandevis unga, men ändå diskuterar de saker och ting på ett jättetrevligt sätt. Exempelvis hur vi ska kunna åstadkomma en miljö som är mindre bullrig, kanske genom enklare åtgärder, eller genom att sätta tassar på möblerna i matsalen, och liknande.
Underhållsbehov
Totalt är det 220 elever på Bäckskolan och personalen uppgår till 30. Skolan har ett eget tillagningskök som serverar frukost och lunch.
- Det är inte svårt att vara rektor med en sådan personal som här. Dessutom tror jag att samarbetet inom gruppen mår bra av att jag har mitt arbetskontor som rektor, här mitt i skolan, med en nära och daglig kontakt.
Det är toppen.
Nyligen invigdes en ny klätterställning och ett nyrenoverat sjörövarskepp, med pompa, saft, bullar, sång- och musik, och bandklippning. Och så var det sjörövarväder också, hösten hade väntat på att lekplatsen skulle invigas och anlände först dagen därpå.
Kunskapskrav
Men det finns givetvis saker som inte är fullt lika perfekta på Bäckskolan.
- Jag vill ju gärna framhålla allt det positiva, säger Helén Fasth, men visst finns det ett klart underhållsbehov av lokalerna.
Byggnaderna har närmare 50 år på nacken och de behöver helt enkelt en allmän översyn. Kapprummen har redan renoverats och ventilationen är på gång att byggas om från modell otillräcklig, till modell jättebra.
Ombyggnationen av värme- och ventilationsanläggningen på Bäckskolan är kostnadsberäknad till 10 till 14 miljoner kronor.
- Det blir en central anläggning istället för plåtskåp i varje klassrum. Det blir en ganska omfattande ombyggnad och då skulle jag gärna se att resten av skolan också ses över. Vi kommer även att plantera lite mer träd på skolgården.
Det har varit en debatt i samhället om att barn och vuxna har svårt för att skriva med papper och penna.
- Ja, det är berättigad frågeställning och även här på lågstadiet, främst i årskurs tre, så jobbar vi med datorer och det finns ett par surfplattor i varje klass. Men vi ser till att kraven på läs- och skrivkunnighet uppfylles. Detsamma gäller alla andra kunskapskrav. Det är något vi tänker på hela tiden.