Många borrar i Mats fällor

Granbarkborrens härjningar i landet har minskat, men inte i Östergötland. Det visar Skogsstyrelsens helikopterinventering.
- Vi kan bara konstatera att skadorna har ökat i stora delar av Östergötland jämfört med förra året, säger Lars-Göran Eriksson, projektledare på Skogsstyrelsen.

Mats Ödgård har nu plockat bort de 18 fällorna som kommer ut i vår igen.

Mats Ödgård har nu plockat bort de 18 fällorna som kommer ut i vår igen.

Foto:

Kinda2008-11-21 07:36


Skogsstyrelsen menar att granarna troligtvis gynnats av förra årets regniga sensommar och att de då orkat försvarat sig bättre mot granbarkborrarnas angrepp under våren och sommaren i år.

Spridda angrepp
- Granbarkborrarna tvingades flyga längre för att hitta granar som var möjliga att angripa, vilket resulterade i dessa mindre, men mer spridda angreppen, säger Lars-Göran Eriksson.
Och Björn Johansson på Skogsstyrelsen i Linköping har samma åsikt att angreppen är flera men i mindre skala:
- Ser man till Kinda så är angreppen flera med det handlar om tre till tio träd inom ett mindre område, men det finns några områden inom kommunen som drabbats hårdare.

Gudrun och Per
Vår tidning har sedan stormen Gudrun drog fram över Kinda-bygden i början av januari 2005 följt Mats Ödgård på hans fastighet i Ödesjöboda.
Efter Gudrun fälldes omkring 800 träd i hans skog och uppröjningen tog två månader. I januari förra året var det dags för en ny storm när Per härjade.
Då föll 700 träd på Ödesjöboda och arbetet med att röja upp blev mer arbetsam, då träden låg mer utspridda efter stormen Gudruns vindfällen. Sista helgen i februari stormade det igen och drygt 100 träd gav vika i Ödesjöboda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om