Många går och väntar på tomten - söder om Rimaster

Alla är ense om att det är attraktiva markområden det handlar om. De passar lika bra för industriändamål som för butiker. Problemet är bara att kommunen saknar betalning för marken och därmed underskrivet köpebrev. -Om inget händer inom en snar framtid måste vi helt enkelt lägga ut tomterna till försäljning på nytt, säger Kenny Wissmar, mark- och exploateringsingenjör i Kinda kommun.

Kinda2017-12-07 13:00

Det är de obyggda tomterna utmed Industrivägen i Rimforsa det handlar om. Jesper Wahlström vill med sitt företag Rimforsa Handelshuset AB flytta en byggnad från gamla Rimforsa camping till Industrivägen, för att starta en fritidsbutik.

- Planerna är inte helt klara än, men det blir försäljning av fritidsprodukter och varor som har med jakt och fiske att göra. Jag ämnar dessutom handla med importerade fritidsbåtar.

Blockerar

Men flytten av byggnaden har dragit ut på tiden och Wahlström är besviken på att det tagit så lång tid.

- Det är ett attraktivt område, där utmed riksvägen, och vi borde ha varit igång sedan lång tid tillbaka. Han menar att Kinda kommun har en del i ansvaret att det dragit ut på tiden.

- Det kan inte vara så att vissa saker blockerar för andra intressenter, säger han.

Själv köper han erforderlig mark för flytten och byggnationen av Rimaster AB.

Det han tänker på är närliggande markområden. Som alltså ägts av Kinda kommun men sålts till JK Bygg AB. Byggföretaget har i denna tidning berättat om planerna för en nybyggnad av såväl industrihall som automattvätthall för allmänheten.

Spekulation

Hur är det Yngve Blomberg, förvaltningschef miljö-, bygg och räddning i Kinda, finns det bygglov inlämnat för alla planer fram och tillbaka i området?

- När det gäller flytten av lokalen från camping till Industrivägen så ska den behandlas på samma sätt som en nybyggnation vad avser bygglov. När det gäller JK Bygg kan jag bara säga att en tomtförsäljning brukar villkoras med en tidsangivelse när det senast ska vara bebyggt, för att förhindra köp i spekulation och liknande.

Detta bekräftas av Kenny Wissmar. Men han förklarar att det snarare är avsaknad av köpeskilling och köpebrev som gör att kommunen nu överväger en annan lösning.

- Jag kan inte svara på vad orsaken till den uppkomna situationen är, men blir det inte en lösning inom den närmaste veckan kommer vi att hitta på något. Förmodligen kommer marken att läggas ut till försäljning på nytt.

Ledningsrätt

Kenny Wissmar förklarar att när det gäller Jesper Wahlströms så är det lantmäteriförättningar som dragit ut på tiden, liksom en oklarhet vad gäller ledningsrätt.

- Den markaffären sker mellan två privatpersoner, så den har kommunen inte direkt med att göra. Det finns däremot en ledning med ledningsrätt tvärs över tomten och först hade vi från kommunens sida tanken att flytta ledningen.

- Men vid nya kontakter med Jesper Wahlström har vi kommit fram till att ledningen kan ligga kvar.

Nu råder således något av väntans tider i Rimforsa. Alla går och väntar på tomten. Allra mest angelägen att det hela ska lösas snabbt är Jesper Wahlström, som vill ha en plats att placera sin byggnad från Rimforsa camping.

- Det vore trevligt för alla parter om hela området kunde snyggas till. Alla vi andra blir ju lidande om det står tomter tomma och öde där, fast det finns intresse av etableringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om