Många snåriga EU-regler för lantbrukare

Många lantbrukare samlades i Kisa församlingsgård under torsdagskvällen då LRF Konsult i Kisa bjöd in till en EU kväll med inriktning av de olika EU stöden och dess villkor med hjälp från både Länsstyrelsen samt LRF Konsult Linköping.

Drygt 30 lantbrukare kom till LRF Konsults EU kväll i Kisa. Foto: Morgan Karlsson

Drygt 30 lantbrukare kom till LRF Konsults EU kväll i Kisa. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-11 10:20

Det var LRF Konsult i Kisa som tagit initiativet till denna informationskväll där de bjudit in kunder från Kinda, Tranås, Ydre samt Åtvidaberg. Kvällen började med en presentation av kontorets personal innan man bjöd fram Sören Söderberg, LRF Konsult Linköping som informerade om det databaserade programmet SAM Internet där man själv kan gå in och se över de olika stöden och söka de som man har rätt till direkt från sin dator. Vidare så repeterades villkoren som ställs för att få rätt till dessa och Sören berättade också om några nyheter som uppkommit. All information kom från Jordbruksverket.

Många regler

Bland annat så är regeln att kornas klövar skall verkas två gånger per år borttagen från och med första januari 2017. Istället kommer klövvården att besiktas två gånger per år och därefter beslutas ett eventuellt behov att utföra uppgiften. Vidare så kommer värdet av de så kallade stödrätterna att utjämnas från 2020. Efter detta genomförande så kommer alla stödrätter vara lika mycket värda. Dessa sänktes med 45 procent under 2015, istället införde man tre nya stöd "föryngringstöd, stöd till unga jordbrukare samt nötkreaturstöd".

Man tog också upp de åtta punkterna som rör skötselregler gällande mark som ligger i träda (mark utan produktion). Under genomgången fick de samlade många tips och vad som är viktigt att tänka på när man söker de olika stöden.

Länsstyrelsen i Östergötlands representanter Kristoffer Hellberg och Jonas Källming gick igenom reglerna kring vad som är betesmark, beteskrav, igenväxtning, ny mark, restaureringsstöd för gamla betesmarker och slåtterängar samt brukarnas åtagandeplan som finns i SAM Internet.

Orättvis jämförelse

Även de övriga landsbygdsstöden togs upp och visade siffror på att stödet kring bredbandsutbyggnaden i Östergötland är beviljat till en kostnad av 99 miljoner under 2016 av budgeten på 440,7 miljoner kronor för perioden 2014 till 2020. Under året inkom så många ansökningar till Länsstyrelsen att ungefär hälften fick avslag. Det som avgör är att stödet utbetalas dit där rätt saker gör störst nytta.

Under kvällen togs diskussionen upp om vår skogsbygd som vi har här både i Kinda och Ydre och att man många gånger har ett kombiföretag med skog, turism, djur med mera för att kunna överleva ekonomiskt och att våra täta skogsmarker ger en orättvis jämförelse mot de stora producenterna på slätten.

Drygt 30 lantbrukare tog chansen att få lite repetitioner om de olika stöden man kan söka och dess olika villkor. Det jag tog med mig från denna kväll är att det är inte bara den stora kunskapen kring djurvård, skogsbruk, byggnadsvård, markskötsel, maskinskötsel med mera som dessa bönder bör vara duktiga på utan dessa regler och villkor som ställs för alla dessa stöd som kan sökas kräver en skarp hjärna för att förstå sig på, förutom alla de skyldigheter som de ska leva upp till .

Sören Söderteg, Kristoffer Hellberg samt Jonas Källming tackas för deras genomgång av stöd och regler. Foto: Morgan Karlsson
Sören Söderteg, Kristoffer Hellberg samt Jonas Källming tackas för deras genomgång av stöd och regler. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!