Många vildsvin efter mild vinter

Vildsvinen har på relativt kort tid blivit en av de viktigaste viltarterna vid jakt i våra områden. I landet som helhet finns många tiotusentals jägare bedriver vildsvinsjakt.

Vildsvinsjakten är en utbredd jaktform som har högt bruttojaktvärde för landet. Foto: Morgan Karlsson

Vildsvinsjakten är en utbredd jaktform som har högt bruttojaktvärde för landet. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-10-15 08:00

Bruttojaktvärdet av vildsvin beräknades till cirka 100 miljoner kronor redan under jaktåret 2005-2006, då knappt 25 000 vildsvin fälldes i Sverige

År 1981 beslutade riksdagen att alla vildsvin i landet skulle utrotas, dock skulle en mindre population om cirka 200 djur vid Mörkö och Tullgarn i Stockholms län sparas.

Ny handlingsplan

Dessa skulle få finnas kvar i forskningssyfte, men rymningar från hägn ledde till att vildsvinsstammen spreds och ökade snabbt. Vildsvin kan orsaka stora skador på jordbruksgrödor, i trafiken, trädgårdar, och i stadsnära och offentliga rekreationsmiljöer.

Svenska Jägareförbundet tar initiativ till en bättre vildsvinsförvaltning med ny handlingsplan.

Handlingsplanen är framtagen på aktuell forskning och erfarenheter från de län där vildsvin har förvaltats under en längre tid.

Tre målområden

Den Handlingsplan som de tagit fram fokuseras på tre viktiga målområden:

1. Bättre lokal samverkan mellan jägare, markägare, lantbrukare och arrendatorer, framför allt gällande insatser för att förebygga viltskador.

2. Vildsvinstammen begränsas genom jakt med hög etik på såväl jägare, jakten och hundanvändningen. Jakten ska anpassas efter tillgången på vildsvin. Vill man till exempel minska stammen, så måste fler vuxna hondjur fällas och det bör ske nu och till och med november, då risken för att de har kultingar i boet är som minst.

3. När det gäller åtling och utfodring av vilda djur, är viktigt att detta sköts på rätt sätt. Här anser Svenska Jägareförbundet att stödjande utfodring inte ska förekomma under vegetationsperioden, samt att de helt avråder från att använda sockerbetor.

Stora föryngringar

En lokal jägare i Kinda håller med om vildsvinens utbredning.

Det som visas när man är ute och åker är bara en bråkdel, tre dubbla detta och du är något åt hållet, berättar Thomas Knutsson, Horn. De områden som har haft en normal stam innan har idag fått en enorm återväxt.

Detta beror på att många suggor fått väldigt många kultingar som klarat sig bra då det varit en mild vinter, och många lämpliga ungskogar att söka skydd i och god tillgång till åkermark.

Om inte detta ska gå helt över styr så bör jakttrycket verkligen få ett krafttag. Under nuvarande älgjakt vet jag de som på sin jaktmark bestående av 200 hektar har sett över 100 vildsvins observationer.

Överlevnadsstrategi

Något jag trycker hårt på är att det skall finnas rena foderplatser i skogen där skjutförbud gäller under april till oktober, och att man driver ett hårt jakttryck på kultingarna då de kommer ut på åkrarna under växtperioden.

Därigenom lär sig suggorna att åkrarna är farliga och maten finns i skogen. då det gäller jakten på vildsvin finns det nog ingen annan jaktform där utrustning som värmekamera, mörkersikte och belysning är lagligt, dock krävs tillstånd.

Vildsvinen lär sig överlevnadsstrategi genom att bilda stora grupper, detta medför att de är svårare att hitta och svårare att skjuta då de är i en stor grupp, samtidigt är en större grupp starkare än flera små, avslutar Thomas Knutsson.

Thomas Knutsson, Horn, är en erfaren jägare som informerar om vildsvinen och jakten kring dem. Foto Lars-Göran Bexell
Thomas Knutsson, Horn, är en erfaren jägare som informerar om vildsvinen och jakten kring dem. Foto Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om