Det första spadtaget för mångmiljonprojektet är taget

I 14 år har Eon väntat på att få ta det första spadtaget till den nya elledningen mellan Kisa och Vimmerby. Under fredagen var det äntligen dags.

Det första spadtaget för den nya elledningen mellan Kisa och Vimmerby togs under fredagen.

Det första spadtaget för den nya elledningen mellan Kisa och Vimmerby togs under fredagen.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda2022-07-01 17:00
undefined
En liten promenad krävdes för att ta sig upp till platsen för det första spadtaget.

– Det här har varit en process som har tagit tid, med överklaganden och sådana saker. Den ska vara rättssäker och därmed har vi haft ett antal markägare som drivit den här frågan väldigt långt, både till mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen, berättade Peter Hjalmar, en av regioncheferna på Eon, under fredagsförmiddagen.

Då var det äntligen dags för det första spadtaget. Samlingen inför spadtaget skedde i ledningsgatan, belägen utanför Horn, strax intill länsgränsen. Flera representanter från Eon befann sig på platsen, liksom landshövdingarna för både Östergötland och Kalmar, kommunalråden för Kinda och Vimmerby samt Eons VD.

undefined
Martin Höhler är vd för Eon.

Här ska Eon bygga en 4,5 mil lång 130 kilovoltselledning, mellan Vimmerby och Kisa, i syfte att förstärka elnätet i båda kommunerna. Ledningen väntas vara klar vid årsskiftet 2023/2024. Den kommer så småningom att ansluta transformatstationerna i Kisa, Horn, Gullringen, Södra Vi och Vimmerby. Investeringskostnaden? Cirka 350 miljoner kronor.

Ledningen kommer att ge dubbla elvägar till Kinda kommun, som i dagsläget bara har en matning, från Åtvidaberg. Detta är en aspekt som Christer Segerstéen (M), kommunalråd i Kinda, ser positivt på.

– Det här är viktigt för den vanlige privatpersonen som får sin el säkrad från två håll. Men jag ser även att annat näringsliv kommer att se en möjlighet att växa här.

– Jag tror på Kinda och jag tror på framtiden. Ska vi kunna hantera framtiden så gäller det att det finns energi. El är en sak som kommer att gå åt mer och mer. Vi ser bara på elbilar, som fått ett genomslag och kommer att få ett ännu större genomslag framöver.

undefined
Dags för det första spadtaget!

Invid Christer Segerstéen (M) stod Carl Fredrik Graf.

– Det här känns bra. Det har varit en lång process, men den är nu grundligt genomgången. Området kommer, när det här väl är klart, att få en säkrare strömförsörjning och ökad kapacitet. Det gynnar näringslivet och det gynnar också invånarna ur ett beredskapspespektiv, sade han.

Det första spadtaget fick Carl Fredrik Graf och Christer Segerstéen (M) stå för, tillsammans med Vimmerbys kommunalråd Jacob Käll (C), Kalmars landshövding Peter Sandwall och Eons vd Martin Höhler.

– Det är alltid trevligt att få vara med i sådana här sammanhang där man känner en framtidstro och en tillförsikt till framtiden, sade Carl Fredrik Graf strax efteråt.

undefined
Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) och Östergötands landshövding Carl Fredrik Graf var på plats under fredagens första spadtag. De höll till och med i varsin spade.
Inför det första spadtaget var det mingel.
Inför det första spadtaget var det mingel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!