– I Kinda är det sedan ett antal år tillbaka föreningen Vänskap Över Alla Gränser i Kinda som brukar anordna olika utställningar och manifestationer kring denna dag. Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation.
-År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag.
-Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945, informerar bibliotekschefen i Kisa, Thomas C Ericsson.
-En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
Grocher berättade
Värgårdsskolan i Kisa har sedan många år tillbaka ett program för alla eleverna där de tar upp olika värdegrundsfrågor, ser film och diskuterar demokrati och medmänsklighet. Under ett antal år har överlevaren Mietek Grocher kommit till skolan och berättat om koncentrationsläger och de förföljelser han utsattes för i Polen. I början av detta år gick Mietek bort, 91 år gammal.
Alla elever på mellanstadiet, årskurs 4 till 6, kommer att få se teatern En bit av mig, en musik och berättarföreställning om nyanlända barn och ungdomar.
Affischutställning
Föreställningen har tagits fram genom samtal med 180 elever från Sigtunas förberedelseklasser och deras berättelser finns med på scenen genom film och ljudinspelningar. Musikteatergruppen Unna från Stockholm har producerat föreställningen.
På Kisa bibliotek kommer en affischutställning från Forum För Levande Historia att visas som berättar om Raul Wallenbergs liv och gärning.
– Det kommer också att visas ett bildspel från en resa till Auschwitz, som några lärare och medlemmar från Vänskap Över Alla Gränser gjorde 2008.
– Vi kommer också att ställa fram ett bokbord med bl.a. Mietek Grochers bok Jag överlevde, säger Thomas C Ericsson.