Kanske är den långvariga mjölkkris som slagit hårt mot de svenska mjölkbönderna de senaste åren äntligen på väg att vända. Med framförallt de borttagna produktionskvoterna i Europa, Rysslands omfattande bojkott och Kinas kraftigt minskade mejeriimport försvårades den europeiska mjölkmarknaden drastiskt.
– De här tre faktorerna, men även några andra, samverkade till att skapa den här väldigt väldigt svåra marknadssituation som hela mejerisektorn befunnit sig i de senaste två åren, säger Arlas presschef Daniel Emilson och fortsätter:
– De borttagna kvoterna gjorde att flera länder i Europa ökade sin mjölkproduktion med 20 till 25 procent, vilket i sin tur ledde till ett väldigt stort överutbud på marknaden. Då blir det helt enkelt köparnas marknad, där handeln kan välja och vraka och spela ut mejerierna mot varandra, så fungerar ju en marknadsekonomi.
Viktiga ören
3 200 av Sveriges cirka 4 000 mjölkbönder är kopplade till Arla. Sedan oktober förra året har situationen varit otröstlig, utan en enda regelrätt höjning av mjölkpriset. Nu däremot, vid månadsskiftet, nästan ett helt år senare, genomförs den första, efterlängtade, höjningen, från 2.42 till 2.54 kronor per liter. Synnerligen viktiga ören för de svenska mjölkproducenterna.
– De senaste två åren har varit väldigt väldigt tuffa, både för svenska och europeiska mjölkbönder. Krisen har utan tvekan slagit väldigt hårt, marknaden har verkligen varit skoningslös, säger Daniel Emilson och fortsätter:
– Nu ser vi en försiktig vändning uppåt och även tecken på att det kan hålla i sig lite. Utsikterna för de kommande månaderna är stabila med en positiv trend, men faran är inte över på något sätt. Det är fortfarande en väldigt svår situation för många mjölkbönder.
Flera faktorer
Det är flera faktorer som ligger bakom den positiva trendvändningen. Industrimarknaderna fortsätter att stärkas inom Europa, samtidigt som mjölkproduktionen minskat, ”ganska kraftigt”, vilket i sin tur lett till höjda priser.
– Jag tror framförallt att den här höjningen är viktig ur ett symboliskt perspektiv, att det tillsammans med vår framtida prognos tyder på att det börjar gå åt rätt håll. Sedan är det ju såklart så att alla Arlabönder vill ha ännu högre pris, och det hoppas vi givetvis att det blir, säger Emilson.
Arla är fortfarande det enda mejeri i Sverige som hämtar mjölk på alla gårdar, oavsett produktionsvolym, storlek och lokalisering. Detta gör att mejeriets bönder producerar mer mjölk än vad som går att sälja i Sverige, vilket är anledningen till Arlas internationella strategi, där de hela tiden letar nya marknader för att kunna sälja produkterna.
– När de övriga mejerierna har den mjölk de beräknar att sälja hämtar de inte mer, men vi är de enda som erbjuder tryggheten att vi alltid hämtar och betalar. Skulle Arla inte ta det ansvaret skulle nog, försiktigt räknat, ett 100-tal mjölkgårdar tvingas att lägga ner, säger presschef Emilson och fortsätter:
– Det är våra ägare, alltså Arlabönderna, som helt enkelt ser till att vi har en levande landsbygd, och att vi överhuvudtaget har en storskalig mjölkproduktion i dagsläget.
I dag är 50 procent av den ost och yoghurt som svenskarna äter lågprisimport, ett stort problem enligt presschefen.
– Hade handeln kanske velat satsa mer på just svenskproducerad ost och yoghurt hade betydligt mer av de svenska böndernas mjölk kunnat gå till dessa produkter. Det bästa sättet att stötta de svenska lokala bönderna, och små bönder som inte ligger bredvid ett stort mejeri, är helt enkelt att stötta Arla, avslutar Daniel Emilson.