Under tidigt 90-tal startades det tävlingar i att köra skogsmaskin. Närmare bestämt den typen av skogsmaskin som kallas skotare. Tävlingen är en yrkestävling som äger rum på Elmia Mässan. Under åren har tävlingen ändrats och utvecklats men just nu äger Sverigemästerskap rum vartannat år och Världsmästerskap vart fjärde år. Det var våren 2003 som Martin första gången kom i kontakt med tävlingen.
– Jag hade gått klart gymnasiet och arbetat som skotare ett år när min kollega berättade att han hade varit med och tävlat, då blev jag inspirerad och den våren skedde en uttagning på Vretagymnasiet utanför Linköping. Vi var ett gäng som åkte upp och körde och på nått vis lyckades jag vinna, berättar Martin Henrysson.
Vinsten på Vreta innebar en plats till finalen i Elmia där intresset för tävlingen föddes för Martin.
Det gick inte jättebra första året men mersmak fick jag ju eftersom jag kvalats till SM alla år sedan dess.
Men övning ger färdighet, som det heter, och idag har Martin inte mindre än fyra SM-guld i ryggsäcken. Som om inte det vore nog två brons och ett guld i VM. De senaste medaljerna fick han nyligen då både SM och VM 2017 avgjordes.
- Det är jättekul att vara med och se att det finns intresse och att sporten utvecklas. Den här gången blev det ett brons på VM vilket i stunden kändes lite surt när jag vet att jag har vunnit tidigare men nu när det har gått en vecka börjar jag känna mig glad och stolt att jag hamnade på pallen och var topp tre av de 20 som startade.
Vad gör en skotare i vardagen?
- En skotare transporterar ut virke från skogen till vägen.
Vad går tävlingarna ut på?
- På tävlingen gäller det att köra maskinerna fortast och bäst. De är oftast utformade som ett parallellslalom med två maskiner som kör på två parallellbanor. Man ska helt enkelt visa att man behärskar tekniken och ibland kan det vara lite andra moment som att till exempel stapla trä på varandra.
Kommer du fortsätta att tävla?
- Tävlingsformen skiljer sig lite från det man gör i vardagen men det är roligt att ha en medalj på att man är bra på det man gör. Så länge jag har detta som jobb och tycker att det är kul och så länge jag känner att jag har chans att få en bra placering kommer jag nog att fortsätta, avslutar Martin Henrysson, svensk mästare i skogsmaskinskörning.