Massiv kritik från ägare till Hallstad säteri

"Området kommer att förändras så till vida att landskapsbilden, kommer att ändras i karaktär från lantlig miljö till stadsdel. Antalet hus kommer att maximeras utan känsla för angränsande miljö."

Kinda2017-12-14 12:00

Det skriver boende, brukare och ägare till Hallstad säteri utanför Rimforsa och de yttrar sig med anledning av den exploateringskiss för Rimforsa 1:49 som upprättats.

-Vi anser att planerna strider mot riksdagens antagna miljömål.

Det är främst Kristina och Håkan Holgersson, ägare till Hallstad 1:3 och delägare till 1:2, Per-Åke Evholt, delägare till Hallstad 1:2, Sofia och Claes Fälth, ägare till Hallstad 1:5, Lena och Ulf Johansson-Banck, ägare till Hallstad 1:4, som skrivit under yttrandet, liksom en lång rad av barn till ägare och delägare, hyresgäster på gårdarna och arrendatorer.

Historisk länk

De vill att kommunen ska beakta deras synpunkter när det fortsatta arbetet med planarbetet fortsätter. De aktuella gårdarna och Hallstad säteri har över en lång tid skapat ett öppet landskap omgärdat av stora naturvärden.

Miljön har även fått stor uppmärksamhet i den fördjupade översiktsplanen från 2011. Gårdarna och miljöerna har en tydlig och klar historisk länk tillbaka till tidiga bosättningar runt Rimforsa.

-Hallstad säteri blir enligt den nya byggförslaget "exploateringsskiss per 2017-08-31", (som vi också har berättat om i denna tidning, red anm), helt dold bakom de nya bostäderna, sett från Ulrikavägen.

De klagande fortsätter:

-Nytt samhällsbyggande och gammal kultur borde kunna samverka där inte det förra tar överhanden.

Hallstad säteri, med bebyggelserester från 1400-talet är ett regionalt välkänt område för naturvård, friluftsliv, rekreation, jordbruk och djurskötsel med stora natur- och kulturvärden.

Viktiga punkter

Dessa punkter pekar de klagande främst på:

  • Exploatering kommer att ske på av länsstyrelsen utpekad kulturmiljö.
  • Exploateringsskissen strider mot riksdagens och kommunens egna miljömål.
  •  Respektavståndet till jordbruksfastigheter och betesdjuren upprätthålles inte.
  • Det bör framgå i ny detaljplan att det handlar om "lantligt boende", för att förhindra framtida problem.
  • Det blir negativa konsekvenser för friluftsliv och rekreation.
  • Enligt miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark endast tas i anspråk om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen.
  • Trafiksituationen på Ulrikavägen är redan idag problematisk och vägen är inte dimensionerad för ytterligare 200 till 300 boende. Vi vill veta vad en ombyggnation kommer att kosta och hur stor del av investeringen som blir kommunalt ansvar.
  • Viltstammarnas stråk ner mot Järnlunden kommer att påverkas. Det rör sig främst om hare, räv, rådjur och älg, men även vildsvin. Jakten med kulvapen kommer att försvåras vilket leder till utökade markskador, sämre skördar och större olycksrisk på vägarna.
  • Fritidshusen i området kommer att få sina lugna och vackra omgivningar påverkade.
  • Detaljplanen skiljer sig från rådande FÖP, fördjupad översiktsplan.
  • Privata marknadsintressen ska inte styra. Kommunen ska agera helt opåverkad av privata byggherrars egna ekonomiska intressen. Kommunen ska inte låta sig styras och göra avkall på egna mål och planer.
  • Bostadsförsörjningen i Rimforsa påverkas. Det finns redan idag ett flertal obebyggda tomter och dessutom planer för bostadsexploatering på flera platser.

Nu förväntar sig de klagande att det upprättas en dialog mellan markägare och i Hallstad och kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om