Mästarbrev för yrkesskicklighet

Veronica Gullbrandson driver Ädelsmedjan i Kisa. Nyligen fick hon sitt efterlängtade Mästarbrev inom guldsmedsyrket, utfärdat av Sveriges hantverksråd.

Veronica Gullbrandson fick nyligen ett Mästarbrev som guldmed. Foto: Morgan Karlsson

Veronica Gullbrandson fick nyligen ett Mästarbrev som guldmed. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-11-24 15:00

Inom dåtidens hantverksyrken så fick man börja som lärling, tills det att en viss nivå av yrkeskunnandet uppnåtts. Därefter väntade ett gesällprov.

Efter sju år

Det var då som först som en anställning hos någon mästare kom på tal. Där fick man sedan lära sig mer och hitta sin egen prägel inom yrket.

Efter sju år ytterligare blev det så dags att få ett eventuellt Mästarbrev.

Guld, silver och ädelstenar

- Jag har arbetat med detta under 20 år. Min gymnasieutbildning var på guldsmedsskolan i Mjölby. Under ett tredje år fick jag mitt gesällbrev där, berättar Gullbrandson.

- Jag har nischat in mig på handgjorda unika smycken, alla med en kreativ historia kring vart och ett. Det är härligt att kunna hjälpa kunderna med reparationer och omarbetningar av sina smycken. Mina material är mestadels guld, silver och ädelstenar.

Fin upplevelse

Att få det aktuella Mästarbrevet visar ju också att Gullbrandson lever upp till de krav som krävs. Det gäller bland annat att vara reko som hantverkare och att stå vid sitt ord. Vid årets prisutdelning var det sju guldsmeder som fick det eftertraktade Mästarbrevet.

- Det var i sig en fin upplevelse att samlas i Gyllene salen i Stadshuset, tillsammans med de övriga. Sedan vandrade vi in i Blå hallen, där jag fick gå fram och ta emot mitt brev.

Östgötalåset

- Det är ju även ett värdefullt bevis på att man har nått så högt det går inom yrket, avslutar Veronica Gullbrandson.

Ädelsmedjan är kända för det populära "Östgötalåset", något som utsågs till årets östgötska konsthantverk 2006.

Ibland behövs ett mikroskop för att arbeta med de mindre detaljerna.
Ibland behövs ett mikroskop för att arbeta med de mindre detaljerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om