Matematik, korv och show i Horns skola

I lördags höll Horns skola Öppet Hus för sjunde året i rad och det var många anhöriga som tog tillfället i akt att besöka skolan.

På skolgården var det mingel för elever, personal och föräldrar.

På skolgården var det mingel för elever, personal och föräldrar.

Foto:

Kinda2017-05-10 14:53

Man hade lektioner där föräldrar, mor- och farföräldrar och syskon deltog, eleverna genomförde trivsellekar tillsammans med de vuxna och som avslutning på dagen så visade eleverna upp olika show-nummer för de anhöriga.

Syftet med dagen är bland annat att visa upp skolan för allmänheten, många föräldrar jobbar och har svårt att besöka skolan en vanlig vardag.

- Det är viktigt att visa hur det är i skolan idag, säger Maj-Lis Johansson lärare i årskurs ett och två.

- Undervisningen har förändrats mycket och vi har bland annat mer praktisk inlärning både inomhus och utomhus, fortsätter Maj-Lis.

Ing-Mari Hjelte rektor på skolan tycker också att Öppet Hus-dagen är bra och fyller en viktig funktion.

- Det är flera generationer som träffas på skolan en sån här dag och eleverna tycker att det är jättekul att visa sin skola, säger Ing-Mari Hjelte.

Ing-Mari säger precis som Maj-Lis att skolan har förändrats på flera sätt.

Eleverna har blivit mer delaktiga i undervisningen och att vi jobbar mer med entreprenöriellt lärande, fortsätter Ing-Mari.

NTA "Familjen Larsson" och äggfallet.

I både förskoleklass, årskurs ett och två så började dagen med praktiska matematikuppgifter och matteverkstad. Därefter var det dags för praktiskt arbete med olika NTA-lådor (Natur och Teknik för Alla). Barnen får praktisera och experimentera och får därav många nya kunskaper i olika ämnen, bland annat att balansera och väga, jord och maskar och från larv och fjäril.

I klassen med årskurs tre-fyra-elever så hade man problemlösningar i matematik samt samarbetsövningar utomhus ihop med anhöriga, och när tidningen besökte tre-fyran så lekte de "Familjen Larsson" tillsammans.

Fem-sexans elever hade fått till uppgift att genomföra experimentet "äggfallet" tillsammans med de vuxna. De skulle helt enkelt bygga en deformationszon runt ett ägg, för att sedan släppa sin byggkonstruktion med ägget inuti från hög höjd och för att se om ägget höll.

Eleverna hade diverse material att jobba med, papp-lådor, frigolit, plast, papper, ballonger med mera och kreativiteten var stor. När eleverna byggt klart så fick man tillsammans med läraren Frida Lumme kliva ut på brandstegen som är i takhöjd på skolan och släppa sin konstruktion, och när den landat så var det spännande att se om ägget var helt eller ej.

Mingel och musik

Efter lektionerna så var det mingel på skolgården, eleverna bjöds på korv och bröd, och alla övriga besökande kunde köpa korv med bröd och kaffe med hembakat bröd. Serveringen stod föräldrarna i årskurs fem för och behållningen av försäljningen går till femmans klasskassa.

Därefter så arrangerade Trivselledarna lekar för alla, både barn och vuxna deltog och man kunde vid fem olika stationer leka tillsammans.

Dagen avslutades i gymnastikhallen med där elever från alla årskurser framförde många olika musik- och dansnummer, och showen avslutades med att alla på skolan dansade TL-dansen tillsammans. Konferencier för dagen var Theodor Skillnäs vilket han skötte med bravur.

Tidningens reporter frågade runt bland några föräldrar vad de tyckte om dagen och alla var överens om att det var en toppendag.

- Jättetrevligt, säger Annelie Sandén som har barn i årskurs sex och hon har besökt Öppet Hus-dagen varje år.

Madelene Jonsson som har sonen Casper i årskurs två säger:

- Jag har varit här varje år och jag tycker det är ett jättebra initiativ och det är uppskattat av barnen.

Likadant tycker Gretha Björklund som har elever i förskoleklass och årskurs två:

- Jättekul att alla kan träffas i skolan en sån här dag och barnen tycker det är jättekul, säger Gretha.

Javisst blev det en toppendag på alla sätt och vis, och många ser nog fram emot nästa års Öppet Hus-dag på skolan i Horn.

Elever från alla årskurser framförde flera musik- och dansnummer. Foto: Margaretha Roth
Elever från alla årskurser framförde flera musik- och dansnummer. Foto: Margaretha Roth
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!