Henry Fahlström är deltidsbrandman i Rimforsa och för en tid sedan lämnade han över en välfylld protestlista till Kinda kommuns personalchef Peter Utter. Sedan dess har även Kisa haft en namnlista liggande på station och även den är ifylld och inlämnad av i princip samtliga deltidsbrandmän.
Trivs på jobbet
De är förbaskade på villkoren i det nya centralt underskrivna avtalet. Eftersom det är normerande betyder det att avtalet följs även ute i landet. Det gäller från den 1 maj och innebär i korthet att timersättningen visserligen höjs och blir densamma dygnet runt men att allt annat sänks eller försämras.
-Vi har räknat på saken och det slår naturligtvis lite olika på olika personer, säger Henry Fahlström till vår tidning, men det är ändå en klar försämring. Och det känns inte bra, särskilt som det är andra gången i rad nya avtal leder till försämring.
Såväl Henry Fahlström som hans kollega Nicklas Nilsson säger att de trivs med sina respektive uppdrag och att det valt sina uppgifter eftersom de känner ett förtroende ut mot allmänheten.
-Det är viktigt uppdrag och därför känns det verkligen inte bra att återigen få sämre villkor. Ett nytt avtal ska ju leda till förbättring inte försämring, säger Nicklas Nilsson.
Uppsägningar
De båda menar att det redan finns vissa brister organisationsmässigt, även om just Rimforsa och Horns personalstyrkor fört till fället är kompletta på alla punkter.
-Ja, men det händer ju saker hela tiden, folk flyttar, får nya jobb eller slutar av andra orsaker. Detta gör ju att de problem som finns i samband med nyrekrytering, blir ännu mer framträdande.
Det nya avtalet RIB -17, har således förhandlats fram centralt mellan brandmännens fackförbund och SKL eller Pacta. OB-tillägget för helger och kvällar tas bort, semesterersättningen förändras och biltillägget för den som är tvungen att ta egen bil till stationen vid larm slopas.
Deltidsbrandmän ibland annat Höganäs, Trosa, Oxelösund, Filipstad, Sala-Heby och Malung-Sälen har redan sagt upp sig i protest.
Stort ansvar
-Jag har full förståelse för deras reaktioner, säger Peter Utter, men tyvärr handlar det ju om ett centralt avtal och egentligen inget jag kan göra något åt.
Men ärendet ska ändå, och med anledning av brandmännens protester, diskuteras politiskt och ett möte med brandmännen har utlovats.
-Alltså, det är ju inga jättepengar, om jag talar för min egen personliga del, säger Henry Fahlström, men det handlar om inställningen och attityderna. Jag tycker faktiskt att vi är värda en bättre uppskattning för vårt arbete och insatser som i vissa fall är mycket riskfyllda.
-Vi har dessutom fått nya uppgifter och vårt arbete och vårt ansvar breddas hela tiden. Vi kallas bland annat in förutom vid bränder, i samband med trafikolyckor, självmord, drunkningstillbud, akuta sjukdomar och skogsbränder.