Matz har fångat 180 000 granbarkborrar

I slutet av mars satte Matz Ödgård på gården Ödesjöboda ut åtta granbarksborrefällor. Nu drygt två månader senare kan han summera hur många insekter han har fångat och det rör sig om tusentals och åter tusentals.

Frysboxen blir uppsamlingsplats för Matz Ödgårds borrar

Frysboxen blir uppsamlingsplats för Matz Ödgårds borrar

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda2019-06-03 18:00

– Totalt så här långt har jag fångat 180 000 granbarkborrar och det kommer att bli många, många fler innan de har svärmat färdigt, säger Matz Ödgård.

Efter förra sommarens värme och torka så tog granbarkborrens framfart i granskogen fart. Över hela Götaland har skog för mångmiljonbelopp skadats. En av alla drabbade skogsägare är Matz Ödgård på gården Ödesjöboda, söder om Kisa. I höstas tog han ner drygt hundra kubikmeter skog som angripits av granbarkborren. I slutet av mars i år satte han upp åtta granbarkborrsfällor på fyra olika platser i skogen.

– Jag har sedan dess vittjat fällorna varannan dag och det tar cirka en och en halv timme att se över och tömma dem. Borrarna har nära på svärmat hela tiden men värst var det mellan 23 och 25 april och 23 och 28 maj, då det var väldigt varmt, säger Matz Ödgård.

Matz för noggrann statistik på hur många borrar han fångar och genom att hälla insekterna i ett decilitermått kan han räkna ut hur många borrar har får i sina fällor.

Efter stormen Gudrun 2005 fälldes mängder av skog och året efter stormen angrep granbarkborren skogen.

– Under våren 2006 fångade jag hundratusentals granbarkborrar och tyvärr så blir det samma sak i år igen. Jag räknar med att ta ner fällorna i oktober, men blir det en varm sommar och höst får de sitta uppe året ut, säger Matz Ödgård.

Matz Ödgård med en del av sin fångst av granbarkborrar
Matz Ödgård med en del av sin fångst av granbarkborrar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!