Mest Sommavatten sen 1924

Sommens vattenstånd verkar nu ha kulminerat på den högsta nivån sen 1924. Men fortfarande står luckorna vidöppna vid Laxberg, söder om Boxholm. Även Åsunden har i stort sett kulminerat.

Kinda2007-07-18 07:03

Sommens vattenstånd låg i tisdags 13 centimeter över det tillåtna i vattendomen. Det skulle därmed vara det högsta sen 1924. Men vattnet verkar ha kulminerat.
- Det är både vår och SMHI:s bedömning att det håller på att kulminera, berättar energiingenjör Ola Palmquist på Tekniska Verken i Linköping. Vattnet har bara stigit med någon centimeter sen helgen och nu står det i princip stilla.
Vid Laxberg, söder om Boxholm, finns Sommens enda utflöde. Och där kommer luckorna att stå vidöppna ett bra tag, enligt Palmquist.
- Jajamensan. Vi har inga planer att ändra förrän vi är en betryggande del under den nivån vi får.
Det betyder att vattnet i Svartån fortsätter att välla fram i mängder genom Boxholm och Mjölby och så småningom ut i Roxen. På vägen passerar vattnet två kraftstationer i Boxholm, fyra i Mjölby och två nära utloppet i Roxen.
- Som det är nu går alla kraftstationer för fulla muggar, berättar Palmquist. Så det är inga problem. Men vi kör mer vatten förbi stationerna än genom.
I förra veckan bildades en speciell samverkansgrupp med länsstyrelserna i Östergötland och Jönköping samt Aneby, Boxholm, Mjölby, Tranås och Ydre kommuner. Kinda avböjde att medverka eftersom tillrinningen till Sommen i så liten grad påverkar Kinda. I måndags höll gruppen ett möte i Tranås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om