Miljöpris till pappersbruket för fri vandringsväg

Miljö-, bygg och räddningsnämnden delar årligen sedan 1991 ut ett miljöstipendium. I år går priset till Sofidel AB för deras investering i omlöp vid pappersbruket i Kisa.

En överraskad Peter Härnström mötte miljöchef Yngve Blomberg och nämndordförande Gösta Gustavsson vid Solstugan. Foto: Lars-Göran Bexell

En överraskad Peter Härnström mötte miljöchef Yngve Blomberg och nämndordförande Gösta Gustavsson vid Solstugan. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-11-16 11:45

- Vilken överraskning, nej vad är det här. Det trodde jag inte, sa en glad Peter Härnström, miljöchef på bruket i Kisa när miljöchef Yngve Blomberg och miljö-, bygg och räddningsnämndens ordförande Gösta Gustavsson (M) i går meddelade att årets miljöpris tilldelats Sofidel AB i Kisa.

Peter Härnström trodde att det var något annat på gång då Yngve Blomberg ville träffa honom vid Solstugan, strax intill Sofidel, för att prata om en gammal deponi i skogen som inom kort ska göras i ordning.

- Nu lurade ni mig allt, sa Peter.

Varje år sedan 1991 delar miljö-, bygg- och räddningsnämnden ut ett miljöstipendium till en enskild person, ideell förening, organisation eller studerandegrupp verksam inom Kinda kommun som under det gångna året eller tidigare år utför berömvärda insatser för miljön och/eller naturen i Kinda kommun.

Årets miljöstipendium får Sofidel för deras investering i omlöp vid pappersbruket i Kisa.

- Det var efter ett förslag från Kindasjöarnas vattenråd som Sofidel kompletterade sin ansökan om vattendom att de som en positiv åtgärd ville anlägga ett omlöp, säger Yngve Blomberg.

Nämndens motivering lyder "omlöpet är byggt under 2017 och innebär att det nu finns en valfri vandringsväg förbi bruket. Därigenom kan fisk fritt vandra mellan Föllingen och Kisasjön. Omlöpet är ett mycket bra exempel på en positiv åtgärd i samband med en exploatering".

Stipendiet på 5 000 kronor och ett diplom delas ut i samband med fullmäktiges sammanträde den 18 december.

- Det är inte bara jag som ska ta åt mig äran. Vi är flera inblandade. Nu får vi hitta på något trevligt för personalen, säger Peter Härnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om