Minskat öppethållande - ökad tillgänglighet

Kommunchefen Rosie-Mari Fors, räknar varken med någon ekonomisk vinst för Kinda kommun, eller någon förlust. Lika fullt minskas nu öppettiderna vid Kommunhuset i Kisa.

Det blir ändrade öppettider vid Kommunhuset i Kisa, från och med den 15 februari, på förslag från kommunchefen Rosie-Marie Fors. Men resultatet ska ändå bli ökad tillgänglighet. Foto: Lars-Göran Bexell

Det blir ändrade öppettider vid Kommunhuset i Kisa, från och med den 15 februari, på förslag från kommunchefen Rosie-Marie Fors. Men resultatet ska ändå bli ökad tillgänglighet. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-01-30 12:00

Från och med den 15 februari förändras öppettiderna med en timme mindre på morgnarna, samt lunchstängt en timme mitt på dagen.

Nuvarande öppettider på Kommunhuset är 8 till 16, måndag till fredag. De nya tiderna blir 9 till 16 och med lunchstängning mellan 12 och 13.

Styrt över

Förslaget till ändrade öppettider kommer således från Rosie-Mari Fors, och hon motiverar förändringen bland annat med argumentet "ökad tillgänglighet". Det handlar helt enkelt om en anpassning till den nya mer datoriserade verkligheten.

Antalet fysiska besök, där det handlar om rena frågor till personal vid Kommunhuset har minskat under senare år, medan antalet kontakter via hemsidan och diverse e-tjänster, har ökat.

Genom att anpassa tiderna för telefon- och kundservice har Kinda kommun, precis som många andra kommuner, styrt över kontaktformen till en datoriserad verklighet. Rosie-Mari Fors konstaterar att antalet icke bokade besök till Kommunhuset minskat, framför allt tidiga morgnar och sen eftermiddag, samt vid lunchtid.

Tjänsteärende

Hur motsägelsefullt det än kan låta, att minska öppettiderna i Kommunhuset och ändå öka tillgängligheten, så kommer det att ske från och med den 15 februari.

Medborgarkontoret gjorde under fjolåret en mätning av antalet besök på Kommunhuset och det visade sig vara mycket få spontanbesök, eller rena frågeställare. Istället handlar det till stor del om kommunala tjänstemän som har tjänsteärende i huset, och liknande.

Det är endast någon enstaka person varje vecka som har ärende till Medborgarkontoret under den tidiga delen av dagen, eller efter klockan 15.

Grannkommunerna Åtvidaberg, Ydre, Vimmerby och Boxholm, stänger sina respektive Kommunkontor och Stadshus över lunchen sedan länge. Samtliga har också mer begränsade öppettider än Kinda.

I samband med förändringen ska kommunens förvaltningar uppmanas att erbjuda invånarna att boka tider även utanför Kommunhusets öppettider. En utvärdering av det hela kommer att ske efter årets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om