Miste körkortet när alkomätaren mätte fel

En kvinna i Kinda blev av med körkortet i två månader för rattfylla. Men alkoholmätaren var felprogrammerad. Nu får kvinnan skadestånd från Polisen.

Kinda2009-04-03 06:46

Det var den 9 februari 2008 som kvinnan stoppades i en poliskontroll. Hon fick göra ett utandningsprov som visade på 0,17 milligram alkohol per liter (motsvarande 0,34 promille). Polisen tog körkortet direkt på plats.
Efter några veckor kom besked att körkortet skulle vara indraget i två månader, till den 11 april. Hon var också tvungen att skaffa ett nytt körkort.

Nytt körkort
Det innebar att söka nytt tillstånd, ordna foto och så vidare. Det nya körkortet skulle vara klart lagom till den 11 april.
Den 7 april kom en avi om ett rekommenderat brev som hon hämtade ut dagen därpå. Det innehöll hennes gamla körkort. Körkortsindragandet gällde inte längre.

Fel på mätaren
Det visade sig att Polisen begått ett fel. I december 2007 skulle programvaran till deras "Evidenzer", en alkoholmätare för utandningsprov, uppdateras.
Då gjordes ett fel som ledde till att det säkerhetsavdrag som alltid ska göras vi utandningsprov inte gjordes.

Svårt upptäcka
Mellan den 1 december 2007 och den 18 mars 2008 var mätaren felprogrammerad.
"Det kan i sammanhanget nämnas att de polismän som genomförde provtagningarna med Evidenzer inte haft möjlighet att upptäcka felet", påpekar Rikspolisstyrelsen.
Kindakvinnan erkänner själv att hon druckit "ett par starkcider" och "ångrar djupt" att hon trots det satte sig i bilen.
Men det korrekta hade varit att hon fått en varning, inte att bli av med körkortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om