"Mitt arbete är även min hobby"

Mårten Borgny har alltid varit svag för klassiska Mercedes-bilar. Efter att varit anställd 1,5 år som Mercedes-mekaniker drog han igång eget företag igen för en vecka sedan i lokaler vid Nylanders-bron i Kisa.

Mårten Borgny vid en Mercedes 170 V Cabriolet V från 1939. Foto: Lars-Göran Bexell

Mårten Borgny vid en Mercedes 170 V Cabriolet V från 1939. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-12-11 13:00

- Jag har ett arbete som både är ett jobb och en hobby för mig, säger Mårten Borgny när han står ibland en mängd klassiska Mercedes-bilar i sin verkstadslokal vid Nylanders-bron i Kisa.

Sedan ett år tillbaka är han egen företagare igen, men det började för nästan 30 år sedan.

- Jag har i stort sett hela mitt liv varit intresserad av Mercedes-bilar och jag började i mindre skala att renovera Mercedes-bilar i en lokal i Jössefors i Värmland 1988, men det blev fler och fler som lämnade in sina bilar hos mig, säger Mårten Borgny.

Mårtens lokaler blev för trånga så han flyttade till större lokaler i Åmotfors i Värmland 1990 och fyra år senare blev han Kindabo när flytten gick till Västra Eneby.

- När jag kom till Kinda fick jag jobb som vaktmästare på Storgården i Rimforsa och här fick jag även tillgång till en verkstadslokal så att jag kunde fortsätta att ta emot Mercedes-bilar, säger Mårten Borgny.

I slutet av 1990-talet var Mårten med och bildade Mercedes-klubben och samtidigt startade de populära Mercedesträffarna på Storgården.

- Träffarna flyttade sedan till Rimforsa Strand och de tre senaste åren har träffarna varit på Föllingen Hotell i Pinnarp och de är fortsatt väldigt populära, säger Mårten Borgny.

I maj förra året fick Mårten ett erbjudande från Peter Gustafsson som driver Lindhem i Kinda om att jobba hos honom och då med inriktning på service och reparationer av klassiska Mercedes-bilar.

- Jag hade själv en för trång verkstad så att jag började hos Peter, men nu så återgår jag till eget företagande och tar själv hand om Mercedes-bilarna, säger Mårten Borgny.

Just nu har Mårten elva Mercedes-bilar inlämnade.

- Det är därför jag törs satsa. Jag har jobb i minst 1,5 år med de här bilarna.

Kunderna kommer från hela södra Sverige och bland bilarna som är inlämnade kan nämnas en Mercedes 170 V Cabriolet B från 1939 där bränsletanken och bromsarna ska renoveras. En Mercedes SL Pagoda från 1968 där motorn ska rengöras och en Mercedes 350 SL i vilken motorn ska återställas efter en brand.

- Det är fullt upp framöver, avslutar Mårten Borgny.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om