Mobbningen kostar Kinda 14 miljoner

Det är minst sagt nattsvarta siffror som stiftelsen Friends publicerar i en färsk studie. Den mobbning som sker under endast 2016 kommer att kosta 17.5 miljarder kronor för hela Sverige under de kommande 30 åren, för Kinda handlar det om 14 miljoner. ”Det högsta priset är mänskligt”, säger Friends generalsekreteraren Lars Arrhenius.

Kinda2016-06-30 08:00

Med hjälp av den erfarna nationalekonomen Ingvar Nilsson och hans team har stiftelsen Friends genomfört en omfattande socioekonomisk beräkning med metoder som tagits fram under flera decennier. Liknande studier har gjorts, bland annat vad gäller utanförskap, men den här gången stod mobbning i fokus och vilka kostnader den leder till för olika samhällsaktörer, så som skola, kommun, län och stat, under så väl lång som kort tid.

Slutresultatet presenterar nattsvarta siffror. Den mobbning som sker i Sverige under det här året kommer att kosta 17.5 miljarder kronor under de kommande 30 åren.

– Pengarna är egentligen inte det intressanta. Det högsta priset är mänskligt och betalas av de barn som utsätts, men att få siffror på ekonomiska förluster som samhället gör på grund av mobbningen ökar pressen på beslutsfattarna att agera, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius.

Kostnad i Kinda

Resultatet bygger på riksgenomsnittet av antalet personer som utsätts för mobbning och man har genomfört beräkningarna i underkant. För Kinda skulle det handla om 14 miljoner under de kommande 30 åren, något som motsvarar 29 lärarårslöner. Kostnaden tillfaller flera aktörer, men på kommunens bord hamnar nära två miljoner. I Ydre och Åtvidaberg handlar det om 4.6 respektive 19.3 miljoner kronor, samtidigt som kostnaden för hela länet beräknas bli 789.7 miljoner kronor.

– Vi måste börja tänka helhetsmässigt och långsiktigt. Vår studie bekräftar att Sverige inte har råd med den enorma kostnad som mobbningen innebär, vare sig mänskligt eller ekonomiskt, säger Lars Arrhenius.

Stort ansvar

I Kinda har Fritidsgården Hornet en viktig roll i det förebyggande arbetet mot mobbning. Efter undersökningar, som både Värgårdsskolan och Friends genomfört, kan man se att eleverna är glada men trötta och stressade, samtidigt som mobbningen är ”okej”.

”Ändå rätt okej”

– Jag kan bara tala för ungdomarna på Värgårdsskolan, men det är klart man inte kan säga att man är helt fri från mobbning, det är ingen skola, det är klart det förekommer, säger fritidsföreståndaren Märit Björk och fortsätter:

– Skolan har jobbat mycket med Friends den senaste tiden, så situationen med mobbning är ändå rätt okej, men man får aldrig släppa taget, utan det är något man måste prata om hela tiden.

Fritidsgårdsföreståndaren lyfter fram vikten i det förebyggande arbetet, att man måste finnas där och plocka upp de små sakerna innan de expanderar. Dessutom får man inte bara jobba med de ungdomar som utsätts för mobbning, utan även de som utsätter andra.

”Många vuxna”

– Alla barn och ungdomar måste känna sig sedda och trygga, både på fritiden och i skolan. Därför tror jag att det är viktigt att det finns många vuxna som engagerar sig, säger Björk och fortsätter:

– Det förebyggande arbetet är ”a och o” för att motverka mobbning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om