Moderaterna efterfrågar allmänläkare på vårdcentralen

Moderaterna i Kinda driver en viktig fråga kring Kisa vårdcentral och om efterfrågan på allmänläkare, vilket är något som skyndar långsamt åt rätt håll.

Partimedlemmar som bjöd in till samtal på torget i fredags. Fr v Gösta Gustavsson, Charlotte Storckenfeldt, Fredrik Sjöstrand, Christer Segerstéen samt Björn Hoflund. Foto: Morgan Karlsson

Partimedlemmar som bjöd in till samtal på torget i fredags. Fr v Gösta Gustavsson, Charlotte Storckenfeldt, Fredrik Sjöstrand, Christer Segerstéen samt Björn Hoflund. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-04-11 15:05

Tidningen träffar Fredrik Sjöstrand, partiets representant inom hälso- och sjukvårdsnämnden i Linköping samt Christer Segerstéen, ordförande för Moderaterna i Kinda på torgdagen i Kisa i fredags.

De båda representanterna presenterar partiets ståndpunkt samt arbete i frågan om den kommunala sjukvården.

– Man måste arbeta hårdare inom regionen för att få upp läkarbemanningen inom allmänläkare, säger Sjöstrand. Detta är något vi fortsätter arbeta med. Våra siffror visar att vi fått till en ökning med 50 procent av elevantalet inom dessa utbildningar de senaste två, tre åren. Fast det tar ju fem år att utbilda sig klart så det skyndar långsamt. Under 2020 har vi nog en bra balans, informerar Fredrik Sjöstrand.

– Vi måste samtidigt göra yrket mer attraktivt så fler vill söka dessa tjänster och stanna kvar under längre tid. En tanke som nu förs är att ändra i organisationen så endast en enhet och en chef ansvarar för länets sjukvård. Detta skulle kunna få en bättre och enklare stöttning, säger Sjöstrand vidare. Jönköping har genomfört detta med lyckat resultat. Där ansvarar en person för rekrytering och då blir de väldigt duktiga på sin uppgift.

– Vidare så finns det ett problem med allt färre läkare i Ydre också, till följd av att Kisas läkare får stötta upp i Ydre kommun. Detta dränerar ju läkarkåren lokalt för Kinda.

Uppbyggnadsskede

En annan sak som Fredrik Sjöstrand lyfter är den digitala biten vilken han tror kommer växa och utvecklas mycket. Han presenterar en tanke där vårdcentraler kan få en digital stöttning från landets större sjukhus. Även de mobila läkarna kommer nog öka i antalet enligt Sjöstrand.

– Många sjuka upptar vårdplatser på akutmottagningar idag, som kanske inte behöver vistas där. Mobila läkarteam är som en akutmottagning på hjul, menar Sjöstrand. Detta är smidigt för många äldreboende samt hemsjukvård. Detta är under uppbyggnadsskede och introduceras i Brokind och Kinda.

– Primärvården är mycket viktig och behöver ekonomisk stöttning, avslutar Sjöstrand.

Christer Segerstéen berättar att som lokalpolitiker kan det ibland vara svårt att få gehör på de högre politiska planen, då de flesta handläggare kommer från storstäder och tappat kontakten med landsbygden.

Det är viktigt med balansen mellan stad och landsbygd, säger Segerstéen. Landsbygden kommer verkligen att behövas både nu och i framtiden. Bredbandsutbyggnaden är otroligt viktig för vår kommun, då det ger höga samhällsvärden. Vi behöver göra reklam för oss här i Kinda då vi måste växa i antalet invånare. Alla måste driva åt samma håll, avslutar Christer Segerstéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om