I Kisa har kanske sniglarna funnits i ett par år, tror Ann-Charlotte Nilsson, ordförande i Västra Kinda Hemträdgårdsförening.
- Jag såg själv de första i fjol vid tunneln vid Kullaparken. Då såg jag fyra sniglar som jag tog ihjäl. Men i år gick jag på samma ställe och då räknade jag till 80 sniglar...
Nilsson berättar att hon bor på Mjällerum och till hennes trädgård har ännu inte några mördarsniglar hittat. Däremot finns det medlemmar på Bäck som redan har dem i sina trädgårdar och därför slutat odla grönsaker.
Egentligen är det konstigt att det tagit så lång tid för dem att ta sig hit, tycker Nilsson. Hon vet att det finns mycket i både Linköping och Vimmerby.
- Jag har ju varit på många trädgårdsresor och folk är alltid förvånade och säger: har ni inte det i Kisa?
Nu verkar de i varje fall vara här för att stanna. Och lite otrevligt är det allt, tycker Ann-Charlotte Nilsson.
- Det är ju nästan så man fryser när man ser sådana mängder på en gång...
Nu heter de förstås inte mördarsniglar "på riktigt". Det formella namnet är spansk skogssnigel, nära släkt till vår vanliga svenska, svarta skogssnigel. De ser också ut ungefär som en vanlig skogssnigel men är röd-bruna i färgen.
Enligt Naturhistoriska riksmuseets hemsida kom de till Skåne med importerad jord 1975. I våra dagar fortsätter spridningen med jord runt Sverige. Om man flyttar en planta så kan det finnas små sniglar och ägg i jorden runt rötterna. Egentligen måste alltså alla rötter först spolas rena.
- Nu kan vi ju egentligen inte längre ha växtbytardagar, säger Ann-Charlotte Nilsson. För det kan ju ligga ägg i jorden.
En mördarsnigel lägger totalt omkring 400 ägg. De är mjölkvita, omkring tre millimeter stora och går att se med blotta ögat. Äggen kläcks på två veckor och efter ytterligare fem veckor är sniglarna könsmogna.
Förökningen går med andra ord i rasande fart och vill man bekämpa sniglarna så gäller det att vara tidigt ute på våren.
Sätten att bekämpa sniglarna verkar vara oändliga. Det visar en snabb titt på internet. Allt från att hälla salt på dem (misstänkt likt djurplågeri) till att skaffa en anka (som tyvärr lika gärna äter upp grönsakerna).
Avskräckande avgränsningar verkar vara populära. Till exempel strängar av kalk, sågspån, kaffesump, mosade rabarber eller mosade kastanjer. Andra gör fällor av öl där sniglarna drunknar.
Mördarsniglarna sprider sig i Kisa
Kinda har varit märkvärdigt förskonade från "mördarsniglar". Men nu verkar de sprida sig. I Kisa finns de redan i flera trädgårdar och idéerna hur de ska bekämpas är många.
Spansk skogssnigel intill en tallkotte på en gång-cykel-väg i Kisa. "Mördarsniglarna" verkar nu på allvar ha etablerat sig i Kisa.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!