Möt eftersöksjägaren Bosse

Bosse Cronlycke som är en av Kindas nio eftersöksjägare har mycket att göra då antalet viltolyckor ökar. Bosse har god hjälp av sin hund Tea i eftersöksarbetet.

Så här ser viltremsan som man märker ut olycksplatsen med ut och som bör finnas i alla bilar. Foto: Margaretha Roth

Så här ser viltremsan som man märker ut olycksplatsen med ut och som bör finnas i alla bilar. Foto: Margaretha Roth

Foto:

Kinda2016-11-17 19:00

Polisen är uppdragsgivare till de eftersöksjägare som finns i kommunen och Bosse Cronlycke är en av dem. 

Jag träffade Bosse för att ta reda på hur eftersöksarbetet runt en viltolycka går till. 

Han är dessutom samordnare i Nationella Viltolycksrådet som är en rikstäckande organisation där flera aktörer samarbetar som polisen, trafikverket, försäkringsbolag, naturvårdsverket och kennelklubben.

Uppdrag från polisen

När Polisens ledningscentral har fått in anmälan om en viltolycka ringer de en av kommunens tio kontaktmän som i sin tur ringer en eftersöksjägare. 

Kontaktmannen har ansvar för att jägaren kommer hem igen efter sitt uppdrag, detta på grund av olycksrisken.

Jägaren i sin tur återrapporterar till kontaktmannen efter en timme.

– Förhoppningsvis har man fått en bra vägbeskrivning och olycksplatsen är utmärkt på något sätt, säger Bosse.

Polisens ärende

Om det finns misstanke om att djur har skadats efter påkörning så kommer Bosses hund Tea in i bilden. Vid tät trafik så spårar man med hunden i lina i och med olycksrisken. 

Är djuret skadat går Tea ifatt och håller fast djuret. Djuret avlivas och eftersöksjägaren märker ut platsen och kontaktar markägaren. 

Markägaren får inte eftersöka själv, då det är polisen som äger ärendet. 

I 70 procent av fallen hittar man djuret, övriga 30 procent kan bero på tillfälligheter som avgör att man inte hittar, fel utmärkt plats, oskadat djur med mera.

Vad gör jag som bilist när jag kört på ett djur?

Man varnar genom att placera ut varningstriangel och märker ut platsen helst med avsedd viltremsa som finns att hämta hos Bilprovningen och bensinstationer.

– Har man ingen viltremsa i bilen så ta vad som helst för att märka ut platsen, det kan vara en kasse, halsduk, slips, bh eller nåt annat, säger Bosse. Det viktiga är att platsen är utmärkt på nåt sätt.

Respektlösa bilister

Man ska larma 112 och då uppge olycksplats, skadeläge, person- och fordonsuppgifter. 

Det finns en jättebra app som heter ”Viltolycka” som man kan ladda ner, där finns alla fakta som du behöver, larmnumret och koordinator som talar om var du befinner dig. 

Man behöver inte fundera på vad man ska göra för det finns i appen.

Tyvärr upplever eftersöksjägarna alldeles för stor respektlöshet från bilister som passerar olycksplatsen.

– Vi har västar och pannlampa på oss, skyltar på bilen, skylt vid vägkanten och ändå är det många som inte saktar farten, sämst på att respektera varningarna är yrkeschaufförerna, säger Bosse.

– Bilisterna har ju inte en aning vad som hänt när de möts av alla varningar. Dessutom kan det vara ett djur som ligger skadat i diket som kan gå över vägen igen, tillägger Bosse.

300 viltolyckor

Viltolyckorna har ökat stort, i Kinda har det skett drygt 300 viltolyckor under 2016 och då är det en och halv månad kvar på året. 

I Östergötland skedde natten mellan den 14 och 15 november under tolv timmar 50 stycken viltolyckor och fram till den 15 november inträffade 43 037 viltolyckor runt om i landet.

300 timmars jobb

Bosse har statistik på eftersöksjägarnas arbete också och de har jobbat cirka 300 timmar och spårat i sammanlagt 22 mil fram till den 15 november. Detta plus kontaktmännens jobb som är cirka 70 timmar. 

Rådjursolyckorna har ökat med över 100 procent i år, därefter hjort 40 procent och vildsvin 30 procent, älgolyckorna är oförändrade.

Bosse vill tipsa bilisterna:

– Respektera skyltar och västar och sänk hastigheten. Försök att ha ett vidseende, kommer det upp ett djur på vägen så kommer det ofta fler, avslutar Bosse.

Ja, det finns en hel del som vi bilister behöver bli bättre på tänkte jag efter samtalet med Bosse Cronlycke och glöm inte ladda ner appen ”Viltolycka” för den är till stor hjälp om olyckan är framme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om